Spellen varia achtergrond

Plannen

De combinatie spellen en onderwijs krijgt steeds meer aandacht. Niet alleen vanuit het basisonderwijs, ook vanuit voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs.

Er worden gedurende het jaar verschillende workshops en conferenties over het onderwerp georganiseerd. Op deze pagina vind je een overzicht van die bijeenkomsten.

Inspiratie opdoen

Op spellenconferenties vind je vaak de nieuwste uitgaven van spellen. Ook staan er steeds vaker spellenmakers met een spel dat nog in ontwikkeling is. Het is de moeite waard om dit jaar eens naar een spellenbeurs te gaan en rond te neuzen.

Op internationale beurzen kom je spellen tegen die in Nederland niet in de winkel staan. Soms is zo’n spel taalonafhankelijk en kun je het direct in je eigen lespraktijk inzetten. Soms heeft het maar een kleine aanpassing of vertaling nodig voordat je ermee aan de slag kan. En vaak levert het gewoon een berg inspiratie en ideeën op.

Verdiepen en spelen

Wil je je verdiepen in de inzet van spellen, dan zijn er verschillende workshops waar je je licht op kunt steken. Ook kan je daar uitwisselen met andere leerkrachten en docenten die spel inzetten in hun les. En natuurlijk zijn er spelochtenden/middagen voor tieners!

2024

20 januariSpellenbeurs Ducosim, Amersfoort

31 januari Conferentie Gamedidactiek – Learn by Games, Utrecht

24 februari – Spellenbeurs, Alkmaar

3 maart Vives Spellenfest, Brugge België

16 + 17 maart – Zuiderspel, Veldhoven

20 aprilSpellenbeurs Ducosim, Amersfoort

23 – 26 april – The Board Game Studies Colloquium (BGSC), Tampere Finland

31 mei – spellenmiddag tieners (12-18) LeidscheRijn, Utrecht – AANMELDEN

31 mei – 2 juniUK Games Expo, Birmingham Engeland

14 – 16 juni – NordCon, Hamburg Duitsland

28 juni Play in Business, Herwijnen

21 septemberSpellenbeurs Ducosim, Amersfoort

3 – 6 oktober – Spiel, Essen, Duitsland – met op 5 oktober een speciaal programma voor het onderwijs en op 6 oktober (onder voorbehoud) een meeting van Schule und Spiel

16 novemberonline bijeenkomst Schule und Spiel

2025

21 – 25 januariNationale Onderwijstentoonstelling, Utrecht (op 23 januari vind je mij bij de stand van Leren Leren Nederland)

28 jan – 1 februariInternationale Speelgoedbeurs, Nürnberg, Duitsland

16 februari Vives Spellenfest, Brugge België

9 aprilTools 4 Schools, Kortrijk, België

Een eigen spelidee

Misschien heb je zelf wel een spelidee. Ook dan kan je op een spellenbeurs terecht.

Bijvoorbeeld Uniek Bordspel dat je helpt bij de uitgave van je eigen bordspel. Ze hebben al verschillende interessante spellen op de markt gezet, zoals dit slimme rekenspel. Of Wink Games dat regelmatig educatieve en informatieve spellen aflevert.

Je kan ook bij een van de grote spellenuitgevers langsgaan om je idee te pitchen. Ze zijn altijd op zoek naar hét nieuwtje voor komend jaar! Of ga naar een van de makersbijeenkomsten waar je je spel kan testen en waardevolle feedback krijgt.