Projecten

Magazine Leren met spellen

In dit magazine breng ik tips en initiatieven samen om je te inspireren meer spellen in te zetten in de les. Het magazine valt onder Kenniscentrum Spel en is in samenwerking met 

6 + 7 november: presentatie van Pen & Pion / Kenniscentrum Spel op het Spellenspektakel

Op de grootste spellenbeurs van Nederland is er dit jaar een onderwijsplein. Daar vind je ons en ga ik graag met je in gesprek over het belang van spellen in het onderwijs. Ook laat ik je zien met welke projecten ik op zit moment bezig ben. Je vindt Pen & Pion op stand 925. 

6 en 7 november 2021

In 2019 was het precies andersom. Toen stonden we als spellenpromoter op de onderwijsbeurs NOT. Hier een impressie: 

Way2Play Businessgames - Partners in game-based learning

Ik verzorg de workshop: Alles uit de kast – spellen van thuis inzetten in je training, workshop of vergadering. 

Meerdere workshops in 2021 – op vrijdagen van 14.00 – 17.00 uur (zie voor data en inschrijven de website van Way2Play). 

 

Ik geef deze workshop voor trainers en consultants die bedrijven ondersteunen en begeleiden. In de workshop laat ik zien dat je simpele ‘spellen uit je eigen kast’ in je training in kan zetten om meer energie te genereren of om een onderwerp aan de kaak te stellen. 

Deelnemers van de eerste sessie zeiden: 

 • De passie en expertise van Marion zijn heel aanstekelijk. Met een nieuwe doos boordevol inspiratie en heel veel goesting en enthousiasme ben ik klaar om zelf aan de slag te gaan” (NG)
 • “Een duik in de wondere kast van Marion, waar ze over elk idee wel een spel tevoorschijn weet te toveren. Ze daagt je uit om zelf spelvormen in je opleidingen te brengen die zorgen voor energie, creativiteit en samenwerking.”(TJ)
 • “Heel inspirerend. Geeft een vracht aan ideeën om bestaande games te gaan gebruiken en aanpassen.”(HV)
 • “Er komt veel uit de kast! Je krijgt zin om er snel mee aan de slag te gaan.”(DL)
 • “Vol verwondering mocht ik een kijkje nemen in de kast van Marion. Haar enthousiasme en experitese bracht me inspiratie om zelf aan de slag te gaan en spelen om te vormen tot leuke en bruikbaar trainingsmateriaal.”(SK)

Het Onderwijs Servicecentrum van MBO Rijnland, locatie Woerden

In verzorgde een aantal mentorlessen voor verschillende eerstejaarsgroepen. 

september – november 2021

Door Corona maakte de eerstejaars in schooljaar 2020/2021 een rare start: de groepen waren in twee gedeeld en veel lessen vonden online plaats. Om het groepsgevoel op te bouwen en te verstevigen, vroeg het MBO mij wekelijks een spelles te geven.  

Geïnteresseerde mentoren konden hun groepen voor de spelles opgeven. Vooral groepen binnen de sectoren Zorg en Welzijn hebben deelgenomen. Iedere week had ik anderhalf uur voor een groep. Voor iedere groep heb ik zoveel mogelijk maatwerk geleverd. Omdat een van de groepen te groot was, heb ik die opgedeeld en heeft de mentor steeds ook een groep begeleid bij de spellen. Zijn opmerking achteraf: ‘Ik had nooit gedacht dat een spel zoveel aanleiding gaf om verder te praten met mijn studenten.‘ 

Ik heb veel partyspellen ingezet en daar variaties op gemaakt en uitbreidingen bij geschreven. Zo heb ik bijvoorbeeld het spel Celestia uitgebreid met het onderdeel: wat draag jij bij aan de reis van deze groep. Lees hier hoe ik dat heb gedaan. 

Basisschool Gummarus, Steenbergen

Ik adviseerde spellen om in te zetten in de leerlijn rekenen. Tevens stelde ik spellenkisten samen voor de leerkrachten om zich te oriënteren op spellen in de les. 

schooljaar 2019/2020

Basisschool Gummarus laat het klassensysteem los in het leren. Daarbij baseren ze zich op de SLO-doelen vanaf groep 1. De school wilde in de leerlijn meer spellen opnemen en die een prominentere plaats geven. Ze vroegen mij daarin om ondersteuning bij de keuze van spellen. Hier lees je er meer over. 

Ik ben twee keer op de school geweest. De eerste keer met een box vol rekenspellen die de school twee maanden mocht lenen. Die dag hebben we een ’testdraai’ gehad in twee groepen 4. Ik heb daar uitleg gegeven over de spellen en meegeholpen bij de verschillende groepen leerlingen. Twee maanden later ben ik weer een middag geweest om de box op te halen en om met de intern begeleider verdere stappen door te spreken. De school heeft vervolgens zelf nog meer spellen verzameld en inmiddels een spellenkast in de centrale hal. Ook staan de spellen in de leerlijn en weet elke leerkracht wanneer hij/zij welk spel in kan zetten. 

Met dank aan de school is de lijst met snelregels enorm uitgebreid. Snelregels zijn de spelregels overzichtelijk op 1 A4, zodat leerlingen makkelijk zelfstandig aan de slag komen. Je vindt hier een overzicht. 

Lesmateriaal Expressief Talent in Zorg & Welzijn - spelletjes

Ik werd als deskundige geïnterviewd voor deze lesmodule. Het interview ging over de inzet van spellen binnen de sector zorg en welzijn. Bijvoorbeeld in de ouderenzorg of jeugdwerk. 

2020

De lessen over spel vind je terug op het gratis open leerplatform van Zorg & Welzijn. Het staat onder de cursusnaam Expressief talent of KETZ. Maak wel eerst een account aan. 

Deelnemers Gamedidactiek Hogeschool Utrecht

Samen met Games & Learning verzorgde ik een workshop rondom spellen in de klas. 

29 januari 2020 

Hoe gebruik je analoge spellen in het voortgezet onderwijs en welke analoge spellen zijn er voor de verschillende vakken. 

Leerlingen van de plusklassen van basisschool Hildegaert, Rotterdam

Als inhoudelijk deskundige verzorgde ik een vragenuurtje voor leerlingen die zelf een spel gingen maken. 

schooljaar 2020 / 2021

De plusklassen van basisschool Hildegaert hadden een project waarin ze in drie maanden een spel maakten. Vooraf had juf Rianne al met hen besproken welke spellen ze allemaal kenden en wat hun plannen waren. 

Tijdens het online vragenuurtje konden ze al hun vragen op mij afvuren. En dat waren er nogal wat! Van: ‘hoeveel puzzels stop je in een escaperoom?’ tot ‘ik wil een game maken waarin ik kinderen wil laten bouwen en leren, hoe moet ik dat combineren?’ 

Veel vragen beantwoord, veel tips gegeven en heel veel spellen laten zien. Ik ben benieuwd wat voor moois de kinderen gaan ontwikkelen. 

Een leuke uitdaging voor kinderen is om zelf een spel te maken. Ook in het voortgezet onderwijs, lees hier meer

Games & Learning en de milieustraat

Ik heb meegewerkt aan een spel dat Games & Learning maakte in opdracht van de milieustraat van een van de vier grote steden. 

2020 / 2021

De milieustraat leidt regelmatig groepen schoolkinderen rond. Om kinderen bewust te maken van recyclen en upcyclen wil de milieustraat een bordspel. Het doel van het bordspel is kinderen na te laten denken over het verwerken van afval. 

Het spel is nog in ontwikkeling. 

Leerkrachten van basisschool School op de berg, Amersfoort

Ik verzorgde een workshop rondom spellen in de plusklassen. 

schooljaar 2019 / 2020

In de plusklassen van School op de Berg speelden de kinderen al regelmatig spellen. De leerkrachten waren op zoek naar meer materiaal. Ze zetten hun vraagtekens bij een aantal spellen die ze al in de kast hadden staan: ‘vaak veel van hetzelfde.’ En wilden meer spellen zien en uitproberen. 

‘Hadden we dit maar eerder gedaan, dan hadden we ons spellenbudget veel beter ingezet’ 

Deelnemers congres Voor elke Mentor, Amersfoort

Samen met Games & Learning verzorgde ik een workshop rondom spellen in een educatieve setting. 

december 2019 

Dat gamen en spellen leuk zijn, dat wisten we al. Maar ze zijn ook nog eens leerzaam. In deze workshop gaan we in op spellen, wat het zijn en wat je ermee kan. We laten zien wat de (on)mogelijkheden zijn van het gebruik van spellen in een educatieve setting. 

Femcademy - online zomerfestival

Twee jaar op rij verzorgde ik workshops voor Femcademy zomerfestival, het festival voor en door vrouwen. 

zomer 2020 en 2021 

In deze workshop spelen we het spel dat ik speciaal heb gemaakt voor zzp’ers. Doel van het spel is krachten en zwaktes uitwisselen, zonder dat het bedreigend. 

Als zzp’er heb ik gemerkt hoe moeilijk het is om openlijk met andere zzp’ers te praten. Zeker als dat bijvoorbeeld in een workshop is die door een opdrachtgever wordt georganiseerd. Natuurlijk zeg je dan dat alles goed gaat! Maar je zou ook wel eens willen weten wat een ander doet als dingen niet zo gaan als je had gepland. 

In het spel komen situaties uit de dagelijkse praktijk van een zzp’er aan de orde. Je bepaalt zelf wat je wel en wat je niet wilt vertellen. En wat je van de ander wilt horen. Op een speelse manier kan je gewoon een lastige casus inbrengen, want daar begint het leren! 

Natuurlijk verzorg ik een workshop over het belang van spellen, thuis en op school. Ik nodig je graag uit om er op 10 juli of 15 juli bij te zijn!

Post-hbo opleiding Hogeschool Utrecht / Marnix Academie

Ik verzorgde workshops over de inzet van spellen in de les voor:

 • studenten post-hbo opleiding Specialist / RT van de Marnix Academie
 • studenten post-hobo Hoogbegaafdheid van de Hogeschool Utrecht

april en mei 2019 

Voor twee volle groepen van de post-hbo opleiding vertelde ik over het belang van spellen en de inzet van spellen voor hun doelgroep. Er was ook ruimte om spellen te bekijken en uit te proberen. 

Leerkrachten van SKOWF, West-Friesland

Ik verzorgde een workshop rondom spellen als verrijkingsmateriaal

schooljaar 2019 / 2020

In deze workshop vertelde ik waarom spellen interessant zijn als verrijkend en uitdagend materiaal in het basisonderwijs. 

Landelijke lancering Paco Ŝako

Als inhoudelijk deskundige deed ik mee aan het panel tijdens de lancering van Paco Ŝako.

mei 2019

Het spel bestond al langer, maar op 18 mei 2019 was de landelijke lancering. Met een feestelijke middag in het Nederlands Schaakcentrum in Utrecht. Ik heb die middag bijgedragen aan het panel. Uiteraard ging mijn bijdrage over de inzet van dit spel in het onderwijs. Wil je meer lezen over de lancering? Klik dan door. 

Nationaal Denksport Centrum Den Hommel in Utrecht. Meer info vind je hier

Haba - Games in Education

Als inhoudelijk deskundige deed ik op uitnodiging van Haba mee aan een online panel (op Twitch). Het gespreksonderwerp was Games in Education.

oktober 2020

Ik werk regelmatig met spellenuitgever Haba. Zij zijn betrokken supporter van spellen in het onderwijs. Hier schreef ik waarom. Normaal gesproken staan ze elk jaar op de internationale spellenbeurs Spiel in Essen. Maar in 2020 kon dat helaas niet doorgaan en werd er een online event georganiseerd. Haba vroeg me mee te doen met een internationaal panel van mensen die actief ijveren voor meer inzet van spellen in educatie.

Op de foto zie je: Jan-David (Haba), mij (😉), Ronnie (gifted education in de VS), Nigel (Imagination Games, Ierland) en Veronica (directeur van een school die samenwerkt met Imagination Games, Ierland)

Spelwonder

Op het onlineplatform Wonder.me verzorgde ik een lezing over spellen in de klas.  

april 2021

Wil meer spellen inzetten in de klas? In deze presentatie/ lezing krijg je praktische tips voor spellen die werken aan kennis zoals taal, rekenen en wereldoriëntatie, maar ook aan sociale en executieve vaardigheden. Je krijgt een lijst met 10 spellen die je direct in kunt zetten én ik geef je praktische tips hoe je ze dan inzet en bespreekt. 

Presentatie van Pen & Pion op de NOT

Introductie van Pen & Pion aan het onderwijs.

januari 2019 

Pen & Pion staat op de NOT! De grootste onderwijsbeurs van Nederland is van 22 – 26 januari 2019 in de Jaarbeurs Utrecht. Je vindt ons in hal 1, stand 134 (dat is vlak bij Theater Didacktiek). 

 
 
 
 
 
 
Op de NOT mocht Pen & Pion elke dag spellen verloten. Een gulle gift van: 
 
 • Haba, uitgever van educatieve spellen, geeft vijftien keer Het Masker van Amon Ra weg aan de gelukkige winnaar van het race-rekencircuit. 
 • Waterfall Games sponsort een van de dagprijzen met een exemplaar van Spexxx
 • Multi Playing Cards sponsort met twee keer een set van vijf pakjes met héééél veel spellen. 
 • White Goblin Games zorgt op woensdag en donderdag voor het grote synoniemenspel en geeft drie exemplaren van CodeNames weg. 
 • De Engelse uitgever Big Potato Games sponsort op vrijdag de prijzen met een van hun hilarische spellen, Don’t Get Got
 • Collega Inez Groen staat vrijdag op de beurs met het Grote Beursparanoia-spel dat we samen voor deze gelegenheid maakten. 
 • HenMar Games sponsort op zaterdag het grote denk- en strategiespel met drie exemplaren van Pawn Stop. 
 • Heide van der Westerlaken geeft als dagprijs een exemplaar weg van de nieuwste druk van haar boek Speel je Vaardig. 
 • Asmodee sponsorde Pen & Pion al eerder met spellen voor in de klas. Uit die collectie stelt Pen & Pion Concept Junior beschikbaar. 
 • De Duitse spellengigant Pegasus Spiele sponsort ons met het spel Showtime
 • Ook 999 Games zorgt voor een mooie dagprijs: Schatten van de Wereld