Puzzel tuinen en claim het grootste gebied in Ishtar Gardens of Babylon

Ishtar is een van de godinnen uit het antieke Mesopotamië. Voor de Babyloniërs was zij de godin van de vruchtbaarheid. Precies wat de woestijngrond in dit spel nodig heeft. Je doel is: de woestijn omtoveren tot een vruchtbare tuin.

Dat doe je door puzzelstukjes met tuindelen neer te leggen en een zo groot mogelijk deel van het vruchtbare gebied te claimen.

Het spelbord bestaat uit losse componenten waardoor je elke keer weer een andere uitdaging hebt. Je legt steeds net zoveel componenten neer als er spelers zijn + 2 extra. 

Daarna komt het grote opzetten van het spel. Dat is even een dingetje en daarom zit er waarschijnlijk ook een los blad bij met ‘setting up the game’. In de woestijn leg je op de aangegeven plekken drie verschillende kleuren steentjes neer. Ook staat er in ieder gebied een fontein. Vervolgens is er het verzamelbord voor de puzzelstukjes. Ook dat bord varieert elke keer in opbouw (slim gedaan van de makers!). Je legt de boomkaarten op een stapel en draait er vijf van open. Ten slotte krijgt iedere speler een spelersbord, een start-diamant en twee tuinmannen. En dan kan je eindelijk beginnen! Wie zei dat tuinieren een ontspannen klusje was 😅

Aan de slag!

In je beurt doorloop je 5 stappen. Niet elke stap is elke keer mogelijk, dus misschien speel je de ene keer iets sneller dan de andere keer. Ben jij geweest, dan is de speler naast je aan de beurt en doorloopt die ook weer die 5 stappen.

1. Kies puzzelstukjes tuin van het verzamelbord

Je zet de gieter bij een van de vormen. Je mag dan het bovenste stuk pakken. De speler na jou verplaatst de gieter een stap, maar mag de gieter meer stapjes verzetten als zij voor elke extra stap een diamantje inlevert.

2. Leg het puzzelstukje in de woestijn

Je legt het puzzelstukje in de woestijn. Alle diamantjes die je daarmee bedekt, mag je op je eigen spelersbord leggen. Overigens staan op ieder puzzelstukje een of meer bloembedden en ‘gewoon’ stukjes gras. Als echte tuinier gaat het je natuurlijk om de bloembedden. En ook in het spel krijg je punten voor het grootste aaneengesloten gebied bloembedden. Uiteraard mag je niet zomaar een puzzelstukje plaatsen, maar moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Die voorwaarden vind je in de spelregels op p. 6.

3. Verzamel diamantjes

Want daarmee kan je speciale acties op je spelersbord uitvoeren. Let op welke kleur diamant je nodig hebt, want dat kan je extra punten opleveren.

4. Voer de speciale actie uit

Heb je een puzzelstukje neergelegd met een icoon dan mag je een speciale actie uitvoeren. De speciale acties staan uitgelegd op je spelersbord. Je moet even de symbolen leren lezen, maar dan wijst het zichzelf. Een van de speciale acties is bijvoorbeeld dat je een derde tuinman mag pakken. Dat betekent een extra beurt.

5. Plant een boom

Wat is een tuin zonder boom? Ook in de tuinen van Babylon willen we bomen planten. Je hebt aan het begin van het spel 5 kaarten met bomen omgedraaid. Iedere boom kost een combinatie van diamanten. Kan je dat betalen, lever de diamanten in en pak de boom-kaart. Daarna mag je een boom in het speelbord op een stuk gras zetten. Kaarten met bomen zijn extra punten.

Moeilijk?

Dit spel is puzzelen voor jezelf en tegelijkertijd je tegenstander in de gaten houden. Ik heb een keer gehad dat ik een mooi stuk tuin bij elkaar had gelegd dat vervolgens werd geclaimd door een van mijn medespelers. Balen!!

Dus je moet op veel letten, je moet stapjes vooruit denken, je moet kijken welke puzzelstukken nog beschikbaar zijn, welke acties je op je spelersbord wilt activeren. Dus: ja, best pittig. Maar op een leuke manier. Dat je brein lekker bezig is. Wat helpt is dat het spel er schitterend uitziet. Zeker als de woestijn omgetoverd is tot een groene oase, kan je tevreden je werk bewonderen.

Wil je meer inspiratie voor mooie, leuke, grappige en originele spellen? Kijk dan hier voor het complete A-Z voor de feestdagen. Je hebt nog genoeg tijd om cadeaus te kopen die straks indruk maken! Koop je via een link in deze review dan steun je ook nog eens Pen & Pion!

Algemene informatie over Ishtar tuinen van Babylon

  • aantal spelers: 2 – 4
  • tijd: 45 minuten
  • vanaf: 14+
  • prijs (met Engelse spelregels): rond € 44,00 (update najaar 2023)

Je vindt affiliatelinks in deze tekst. Als je via deze links het spel (of iets anders) aanschaft, steun je de website en het werk van Pen & Pion 🎲🧩♟️

Dit artikel delen: