V = Viticulture

Hou je van spellen en zoek je inspiratie? Ik maakte een A-Z voor je, want dit jaar staan spellen meer dan ooit in de belangstelling!

V = Viticulture

Waarom Viticulture?

Als je dan toch in een lockdown zit, kan je je net zo goed bezig gaan houden met wijn maken. In Viticulture beheer je een wijngaard: je verbouwt verschillende druivenrassen, oogst ze, laat ze rijpen en maakt uiteindelijk wijnen die naar afnemers gaan en waarmee jij punten verdient.

Dat alles steeds in de stroom van de seizoenen en met de arbeiders die op dat moment tot je beschikking staan. Viticulture is niet alleen een mooi spel, het is ook een spel dat je uitdaagt om goed te plannen en na te denken over je acties. Bovendien is het een spel dat elke keer weer leuk is als je het op tafel zet én steeds weer een tikje anders.

Lente, zomer, herfst, winter

Viticulture speel je steeds in rondes van een jaar. De lente en de herfst doorloop je vrij snel, de zomer en winter zijn uitgebreidere beurten.

In de lente zet iedereen een pion op het ‘wake-up track’. Dit bepaalt de speelvolgorde. Alle posities hebben een leuk extraatje, zoals bijvoorbeeld een extra kaart trekken of een extra muntstuk. Alleen de eerste plaats heeft dat niet. Het leuke extraatje daar is dat je als eerste een actie mag uitvoeren. Ook heel waardevol.

Daarna plaats je in de zomer je pionnen (arbeiders) over het gele gedeelte van het bord. Iedere plek is een actie. Je kan bijvoorbeeld druiven planten, gebouwen bouwen of rondleidingen geven. Alles is nodig om geld te verdienen en wijn te kunnen maken.

In de herfst trekt iedereen vervolgens een bezoekerskaart. Bezoekerskaarten kunnen bijzonder nuttig zijn. Ze kunnen je extra punten, extra geld of extra acties opleveren.

Tot slot plaats je in de winter je overgebleven pionnen (arbeiders) op het blauwe gedeelte van het bord. In de winter kun je ervoor kiezen wijn te oogsten, wijn te maken of vaten te vullen.

Je verdient punten met het vullen van je vaten. Maar je kan ook op andere manieren punten verdienen, bijvoorbeeld door je bezoekers slim in te zetten. Wij hebben dit spel een keer gespeeld met een winnaar die géén wijn had gemaakt. Ze had alleen maar punten verdiend door slimme andere acties.

Zet je arbeiders goed in

Viticulture is een worker placement-spel, wat betekent dat je een beperkt aantal werkers (pionnen/arbeiders) hebt die je inzet voor acties. Je begint met 3 arbeiders, maar je hebt zeker 5 dingen die je wilt doen! Je moet dus elke keer kiezen.

Daar komt nog bij dat de acties op het bord beperkt zijn. Als je druiven wilt planten en er staan al twee pionnen van andere spelers…. tja, dan is er dus geen plek meer voor jou. Gelukkig heeft iedere speler een extra seizoensmedewerker. Die mag je altijd overal neerzetten, ook als het daar al vol is.

Viticulture is een flinke doordenker. Leuk om op tafel te zetten mét natuurlijk een wijntje erbij!

Zoek je inspiratie voor andere originele spellen. Kijk dan hier voor inspiratie van A – Z.

Algemene informatie over Viticulture:

  • aantal spelers: 1 – 6 personen, ik heb het getest: ook solo is Viticulture de moeite waard.
  • tijd: reken op een tot anderhalf uur (en langer als je het de eerste keer speelt).
  • vanaf: op de doos staat 13+, qua thema vind ik dat ook wel passen. Het spel is redelijk taalonafhankelijk, alleen op de kaarten van de winter-/en zomergasten staat een korte tekst.
  • prijs: € 76,99, dit is de prijs voor de Essential Edition.


In dit artikel staan affiliate-links.

Dit artikel delen: