Grote drollen, kleine drollen en walmende drollen: alleen al bij deze berg fiches met hondenpoep schoten we in de lach. Wat een leuk idee om een park, waar iedereen zijn hond uitlaat, als thema te gebruiken voor een spel!
Zoon, man en ik waren in ieder geval direct enthousiast over het Drollenspel: we zullen dat park eens vol leggen met hondendrollen.
Het slimme van dit spel is dat het helemaal niet om poep gaat, maar om deelsommen.
De poep is gewoon het verleidelijke sausje (alhoewel dat hier wat vreemd klinkt 🙂 ) waarmee de speler de rekensommen in gelokt wordt.
Zodra een speler namelijk met haar hond een stapje in het park wil doen, moet ze een deelsom maken voor een getal boven de 100. Sterk van het spel is dat het de speler een keuze geeft. Meestal heb je drie opties, waarbij de ene deelsom makkelijker is dan de ander. Zo geeft het spel de speler de mogelijkheid om op haar eigen niveau te rekenen.
Heb je een som uitgerekend? Dan leg je een drol door op het deelgetal en zet je je hond op het volgende groene getal.
Alleen rekenen zou het saai maken, dus wat is je strategie?
Als dit spel alleen maar zou gaan over deelsommen, was al snel het eerste plezier over de poep ervan af. Daarom is nog een sterk punt van het spel dat het speeldoel is een van de honden van je medespelers in te sluiten met drollen. Zodra een hond geen kant meer op kan, heeft die speler verloren en is het spel afgelopen.
Als spelers ga je samenwerken en probeer je je medespelers een bepaalde kant op te drijven. Om dat te kunnen doen, is het soms nodig voor de moeilijkere deelsom te kiezen.
Delen, controleren, strategieën en fun!
Het drollenspel combineert verschillende vaardigheden. Allereerst natuurlijk rekenen. Niet alleen moet de actieve speler een deelsom maken, haar medespelers controleren of het goed is of niet. En op welke manier deel je het getal? Maak je er grotere eenheden van of kies je een andere manier?
Omdat het uiteindelijke doel is een van de honden in te sluiten tussen de drollen, speelt ook strategie mee. Bespreken de spelers dit of heeft iedereen een eigen tactiek? En wat doe je als je iemand wilde insluiten en daardoor zelf in de problemen komt?
De spelregels geven tips voor het spelen en bespreken van de rekensommen.
Het Drollenspel mocht ik lenen van Loes Meijs, remedial teacher en spellenenthousiast. Zij zet het spel regelmatig in in haar praktijk.
Algemene informatie over Het Drollenspel:
- aantal spelers: 2 – 4 (Loes adviseert wel alle honden te gebruiken als je het met twee personen speelt. Iedere speler speelt dan om de beurt twee honden)
- tijd: afhankelijk van het niveau van de spelers en je leerdoel, een kwartier tot een halfuur of langer
- vanaf: 9 jaar (of zodra kinderen kunnen delen boven de 100)
- prijs: Het Drollenspel is online niet zo goed (meer) te verkrijgen. Misschien is het inmiddels een collector’s item. Het spel staat in de speldatabase. Kijk vooral goed op de planken bij tweedehandswinkels, want als je hem ziet: direct kopen!
Mocht je het spel tegenkomen: direct toeslaan en toevoegen aan je collectie!
En laat in de comments even weten waar je het hebt gekocht, dan kan ik er ook een aanschaffen 🙂