Rondje voor het hele gezin! Drie fantastische familiespellen

Klopt. Dit plaatje is niet helemaal duidelijk. Er staan namelijk drie spellen op.

Dit zijn de drie spellen die ik echt aanraad voor het hele gezin.

Twee ervan zijn dit jaar nieuw en wonnen dit jaar verschillende prijzen. De derde is al wat ouder, maar speelde ik dit jaar voor het eerst en ik was er heel enthousiast over!

Alle drie hebben ze een leuk rondje als thema: rondje eiland, rondje toren en rondje dauwdruppel. Hoe mooi kan je het hebben voor de R in het alfabet.

Zin om met je gezin een spelletje te doen deze kerstdagen? Kies er dan een of schaf ze direct alle drie aan… de kerstvakantie duurt twee weken 😄

1. Rondje dauwdruppels verzamelen in Mycelia

Dit prachtig vormgegeven spel heeft niet voor niets de prijs Speelgoed van het jaar 2023 gewonnen. En het ziet er niet alleen leuk uit, maar speelt ook nog eens goed. Er is een basisspel om het systeem een beetje in de vingers te krijgen en uitbreiding die het flink meer pit geeft. Oh, en dan ook nog eens: een solo-variant. 

Tof als er op die manier tijd een aandacht zijn besteed aan de speelbaarheid van een spel.

Puzzelen en deckbuilding

Iedere speler krijgt een spelersbord met 20 vakjes in verschillende kleuren: de groene velden zijn mos-velden, de blauwe watervelden en de rode zijn blad-velden. Daarnaast is er nog een veld met een soort waterkolk, dat is het tempelveld.

Aan het begin van de beurt leggen alle spelers dauwdruppels op hun spelersbord. Iedereen volgt daarin hetzelfde patroon. Tijdens het spel moet je de dauwdruppels vakje voor vakje verplaatsen naar het tempelveld.

Dat verplaatsen doe je door kaarten te spelen. Hierin zit het gedeelte van de deckbuilding. Deckbuilding houdt in dat je steeds een aantal kaarten op hand neemt en die een voor een speelt. Tijdens het spel kan je ook nieuwe kaarten kopen, waardoor je een steeds groter dek hebt om van te pakken. Aan het begin van het spel schud je je kaarten en daarna pak je steeds de bovenste 3 kaarten.

Op die kaarten staan paddenstoelen die jou helpen je dauwdruppels te verplaatsen. De ene paddenstoelen haalt een dauwdruppel weg van een blauw veld, met de andere paddenstoel mag je twee dauwdruppels een plekje verzetten.  Als je het slim speelt, kan je in een beurt veel druppels in de buurt van de tempel krijgen. Maar dan is het wel puzzelen in welke volgorde je de kaarten speelt.

Draaien maar!

Een leuk extraatje van het spel is de grote tempel. Die moet je eerst even in elkaar zetten. Dan heb je een soort boomstam met bovenop een draaischijf. Elke keer als jij dauwdruppels in het tempelvakje van je puzzelbord hebt gekregen, mag je die verplaatsen naar de grote tempel.

In die draaischijf ligt ook een dobbelsteen. Als alle vakjes in de draaischijf vol zijn met dauwdruppels, mag je de schijf een rondje draaien. Alle dauwdruppels én de dobbelsteen vallen er dan aan de onderkant uit. Het symbool dat op de dobbelsteen staat, staat ook op een referentiekaartje. Op die referentiekaart staat op welke vakjes op jouw puzzelveld je weer dauwdruppels moet terugleggen. Gelukkig gaat het steeds maar om 1 of 2 druppels, dus hoef je niet helemaal weer vanaf het begin te beginnen.

 • aantal spelers: 1 – 4
 • tijd: 45 minuten
 • vanaf: op de doos staat 9+, ik denk dat je met jongere spelers zeker het basisspel al kunt spelen
 • prijs: rond € 26,00 (najaar 2023)

Ik kreeg dit spel als review exemplaar van Ravensburger. Je vindt affiliatelinks in deze tekst. Als je via deze links het spel (of iets anders) aanschaft, steun je de website en het werk van Pen & Pion 🎲🧩♟️

2. Rondje om het eiland varen in Jamaica

Het spel Jamaica is een piraten racespel waarbij het erom gaat wie het eerste een rondje om het eiland heeft gevaren. Wat ik er zo leuk aan vind is dat het speelt als Mens-Erger-Je-Niet, maar dan niet zo saai. Er gebeurt tussendoor van alles en je kan je medespelers lekker dwarszitten.

Volg de kapitein!

Iedere speler heeft een piratenboot waarmee zij stapjes kan doen over het bord. Verder heeft elke speler een aantal kaarten en een spelbord (het ruim) waarin je goederen kan laden.

Een speler is de kapitein. Zij rolt 2 dobbelstenen, bekijkt haar handkaarten en zegt dan welk van de twee dobbelstenen de dag-dobbelsteen is en welke de nacht-dobbelsteen.

Daarna kiest elke speler een kaart uit haar hand. Op de kaart staat aan de linkerkant een dag-actie en aan de rechterkant een nacht-actie. Als je aan de beurt bent, voer je eerst de dag-actie uit en daarna de nacht-actie.

Ten aanval!

Kom jij per ongeluk (of expres) uit op een plek waar al iemand anders staat, dan ga je als echte piraat het gevecht aan. Dat doe je door dobbelstenen te rollen waarbij je de waarde eventueel kan opschroeven door buskruit uit je voorraad te gebruiken. Degene die het gevecht wint mag goederen van de ander stelen.

 • aantal spelers: 2 – 6 (aanrader om met een grotere groep te spelen!)
 • tijd: 30 – 60  minuten
 • vanaf: 8+
 • prijs: rond € 28,00 (najaar 2023)

Je vindt affiliatelinks in deze tekst. Als je via deze links het spel (of iets anders) aanschaft, steun je de website en het werk van Pen & Pion 🎲🧩♟️

3. Rondje over torens racen in Betoverde Torens

Dit spel is in 2023 overladen met prijzen! En terecht want het is een onwijs leuk spel waarbij een goed geheugen een pré is.

In dit spel maak je eerste een cirkel van grondtegels. Daarna zet je daar torendelen op. Het geinige is dat je zowel met je pion als met de toren mag lopen. Dat betekent dat er misschien wel een toren óp jouw pion komt te staan waardoor die onzichtbaar wordt, maar zeker nog wel aan het spel meedoet.

Alle tovenaars verzamelen

In je beurt speel je 2 kaarten uit je hand. Met die kaarten mag je tovenaars (jouw pionnen) of torens verplaatsen. Je loopt daarmee altijd met de klok mee. Je doel is de zwarte toren, want daar wil jij al jouw tovenaars verzamelen. Als al jouw pionnen in de zwarte toren zitten, heb je gewonnen.

Toverdrankjes vullen

Dat wil zeggen: als je ook al je toverdrankjes gevuld hebt. En een toverdrankje vullen doe je als je een andere tovenaars hebt opgesloten in een toren.

Het is dus een spel van opsluiten en opgesloten worden, van racen en torens verplaatsen om elkaar te dwarsbomen. De torens kunnen meerdere verdiepingen hoog worden en in elke verdieping kunnen pionnen staan. Als je een toren verplaatst, moet je heel erg goed nadenken welk deel je dan verplaatst. Je wilt natuurlijk wel jezelf vrij spelen, maar niet per ongeluk je medespelers. Een spelletje voor mensen met een goed geheugen dus!

 • aantal spelers: 2 – 6
 • tijd: 30 minuten
 • vanaf: 8+
 • prijs: rond € 40,00 (najaar 2023)

Je vindt affiliatelinks in deze tekst. Als je via deze links het spel (of iets anders) aanschaft, steun je de website en het werk van Pen & Pion 🎲🧩♟️

Wil je meer inspiratie voor mooie, leuke, grappige en originele spellen? Kijk dan hier voor het complete A-Z voor de feestdagen. Je hebt nog genoeg tijd om cadeaus te kopen die straks indruk maken! Koop je via een link in deze review dan steun je ook nog eens Pen & Pion!

Dit artikel delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.