Puzzel met het licht van de Sagrada Familia

Droom je over vakantie in het warme Zuiden. Pittoreske stadjes in Frankrijk, Spanje of Italië. Ontspannen door smalle straatjes slenteren, een terrasje pakken, kerkjes bekijken.

Met het spel Sagrada zet je dat vakantiegevoel op tafel. Door middel van de dobbelstenen bouw je aan glas-in-loodramen die zijn geïnspireerd op de Sagrada Familia in Barcelona.

Iedere speler krijgt een eigen spelbord. Per ronde mag zij daar twee dobbelstenen op leggen. Maar dat doe je niet zomaar, je volgt daarin de opdrachten van de bouwkaart. Want op de bouwkaart staat welke kleur en welke intensiteit waar hoort.

Het leuke aan dit spel is dat je het met meerdere mensen kan spelen, maar ook alleen. Inmiddels is er ook een uitbreiding, waardoor je het spel niet alleen met vier maar ook met zes spelers speelt.

Sagrada is puzzelen én tactiek. Elke beurt liggen er een beperkt aantal dobbelstenen in het midden. Om de beurt kiezen de spelers daar een dobbelsteen uit. Kies je dan een dobbelsteen om je eigen raam zo mooi mogelijk te maken, of zorg je dat je de andere dwars zit?

En als je voor je eigen kaart kiest, hoe leg je je dobbelsteen dan neer? Een dobbelsteen moet namelijk altijd aan een andere dobbelsteen grenzen. En je moet je aan de eisen van je bouwkaart houden. Bovendien zijn er in elk spel drie algemene opdrachten en een geheime opdracht waar je extra punten mee kunt verdienen.

Bouw bewust

Je bouwt de ramen op vanaf de rand. En iedere dobbelsteen die je neerlegt moet dus aan een een andere dobbelsteen grenzen. Twee bouwregels die je stof tot nadenken geven.

Een regel die het extra moeilijk maakt is dat je nooit twee dobbelstenen met dezelfde kleur en/of hetzelfde getal naast of onder elkaar mag leggen. Bewust bouwen dus! 

Gelukkig zijn er ook kaarten die je helpen het bouwen iets makkelijker te maken. Per spelletje trek je drie hulpkaarten. Wil je een hulpkaart gebruiken, dan kost dat je wel een fiche. Je hebt een beperkt aantal fiches. Aan het einde van ieder spel is ieder ongebruikt fiche een punt waard. Ook hier geldt dus: gebruik ze slim (en misschien betekent dat wel dat je ze niet gebruikt).

Download hier de Nederlandse vertaling van de hulpkaarten: Sagrada hulpkaarten Nederlands

Ieder speelt op haar eigen niveau

Niet alleen de prachtige vormgeving maar ook de slimme differentiatie in moeilijkheidsgraad maakt Sagrada een sterk spel.

Elke speler kiest vooraf een bouwkaart. Er zijn bouwkaarten met drie tot zes stippen. Drie is een mooi begin en wil je het moeilijker maken, dan kies je meer stippen. Hoe moeilijker, hoe meer hulp. Een kaart met drie stippen geeft je namelijk drie hulpfiches, maar een kaart met vijf stippen geeft je er vijf.

Een pittig solospel

De makers hebben er ook aan gedacht dat je soms alleen een spel wil spelen. Speel je Sagrada solo dan speel je eigenlijk tegen jezelf. En dat is echt heel pittig! Je pakt namelijk een aantal dobbelstenen waaruit je mag kiezen. De dobbelstenen die je niet gebruikt vormen samen de eindscore die moet zien te verslaan. Staaltje metacognitie waar je dan een beroep op doet.

Algemene informatie over Sagrada:

  • aantal spelers: 1 – 4  personen (met de uitbreiding tot 6 personen)
  • tijd: 30 – 45 minuten
  • vanaf: 13+ (volgens mij ook goed te doen voor jongere kinderen)
  • prijs: rond de € 40

Dit artikel delen: