Samen elektrisch circuit maken, pa?

samenwerken

Sommige spellen zijn gewoon uitgevonden voor vaderdag! Het Verlaten Station van White Goblin Games is er zo eentje. Daar scoor je mee als je nog een cadeautje zoekt voor je vader.

Ik kreeg Het Verlaten Station van de uitgever om te testen op een school, maar het spel werd direct ingepikt door man en zoon. Het doel van het spel is namelijk dat je samen een elektrisch circuit bouwt waardoor alle lichtjes en geluiden van de raket afgaan. Kijk, zo:

Overleggen is een must

Is je vader een beetje zwijgzaam typje? Dan is dit direct de kans om hem meer te laten praten. Het Verlaten Station is namelijk een coöperatief spel. Iedere speler kiest vooraf een rol en vanuit die rol kan iedereen een unieke bijdrage leveren aan de bouw. De arts mag bijvoorbeeld iemand extra genezen, de navigator mag een extra stap doen. Om dat allemaal goed op elkaar af te stemmen, moet je natuurlijk wel overleggen en samen jullie tactiek bespreken.

De rollen van Het Verlaten Station

Bovendien komt met dit spel een jongensdroom van je vader uit…..

Jullie gaan namelijk de ruimte in! Niet als gewone astronauten, maar als gespecialiseerd team. Jullie missie: op 7000 km hoogte een verlaten ruimtestation innemen om daar een raket te bouwen. Door in je beurt tegels neer te leggen, verken je langzaam het ruimtestation en wordt je bewegingsruimte steeds groter.

Tegelijkertijd bouw je ook noodzakelijke onderdelen als condensatoren, bliksemafleiders en het lanceerplatform voor de raket. Tussendoor trek je kaarten met handige en soms maffe voorwerpen die je een voordeel geven.

Een van de kaarten uit Het Verlaten Station

Koppie erbij houden!

Het Verlaten Station is een pittig spel. Het is een soort van de derde evolutie van Het Verboden Eiland (nummer twee is De Vergeten Stad). Alledrie de spellen gaan uit van het principe dat je samen een missie moet voltooien onder behoorlijke tijdsdruk.

Was het bij Het Verboden Eiland nog een redelijke eenvoudige missie, namelijk vier schatten verzamelen, bij Het Verlaten Station is de missie een stuk moeilijker. In dit spel moet je namelijk een werkend elektrisch circuit bouwen.

Daarbij komt dat je op 7000 km hoogte in ontzettend slecht weer zit. Na je beurt trek je steeds een aantal weerkaarten die aangeven hoe de bui erbij hangt.

Het kan stormen waardoor je naar een andere plek op het ruimtestation wordt geblazen. De onweer kan toenemen waardoor het getal op de onweermeter langzaam omhoog kruipt. En de bliksem kan inslaan en de volt door het circuit jagen. Iedereen die dan in de buurt staat, krijgt een stroomstoot.

Gebeurtenissen die plaatsvinden en het je moeilijker maken.

Jullie moeten dus niet alleen bouwen, maar ook zorgen dat jullie geen slachtoffer worden van de elementen. Veel om in de gaten te houden!

Maar dat kunnen jij en je pa! Hij heeft je immers ook leren fietsen. En dat was een stuk moeilijker 🙂

En natuurlijk kan je dit spel ook met je moeder, je vriend, je zus…. met wie je maar wil spelen! Ben je op zoek naar een anders spel waarin je kunt samenwerken, kijk dan eens naar een van deze 10 (en meer) coöperatieve spellen.

Algemene informatie over Het Verlaten Station:

  • aantal spelers: 2 – 5 spelers
  • tijd: op de doos staat 60 minuten, zeker de eerste keer moet je echt de tijd nemen om het te leren
  • vanaf: de uitgever geeft zelf 10+ aan, maar is je kind bekend met het type spel dan kan je bij coöperatieve spellen ook jonger beginnen.
  • uitgever:  White Goblin Games 
  • prijs: rond de € 29,95
  • snelregels: heb ik nog niet gemaakt, maar hou de pagina in de gaten
Pinterest afbeelding Het Verlaten Station
Pin voor later!

* In deze blog vind je affiliate-links naar spellen.

Dit artikel delen: