Bij coöperatieve spellen speel je niet tegen elkaar, maar speel je samen tegen het bord. Je verliest of wint dus samen. Er zijn coöperatieve spellen waarbij iedere speler een rol krijgt en daarmee een speciale vaardigheid. Er zijn ook spellen waarbij iedereen gelijk is en je alles mag overleggen. Goed voor sociale vaardigheden, taalvaardigheden en denkvaardigheden!

Coöperatieve spellen met rollen

  • De Legenden van Andor

In dit spel ben je een tovenaar, dwerg, boogschieter of krijger. Samen gaan jullie op avontuur door Andor en moeten jullie trollen en draken verslaan. Ondertussen krijgen jullie ook nog verschillende opdrachten die jullie goed moeten uitvoeren om te kunnen overleven in Andor. Voor dit bordspel moet je wel even gaan zitten (ongeveer anderhalf uur) maar daar krijg je veel actie en avontuur voor terug.

De Legenden van Andor speel je met 2 -4 spelers. Meer informatie op de site van de uitgever. Koop bij bol.com

  • Het Verboden Eiland

Dit spel bestaat uit losse kaartjes waarmee je een eiland bouwt. Elke keer dat je het speelt, kan het eiland er dus anders uitzien. Iedereen krijgt een rol, zo is er een duiker die snel via water van het ene naar het andere eiland kan. Ook is er iemand die in zijn beurt andere spelers kan verplaatsen. Op het eiland zijn vier schatten die jullie willen verzamelen voordat het eiland zinkt. Extra uitdaging is ook nog eens dat iedereen op tijd in de helikopter moet zitten.

Het Verboden Eiland speel je met 2 – 4 spelers. Meer informatie op de site van de uitgever. Koop bij bol.com

 

 

  • Flash Point 

Altijd al brandweerman of -vrouw willen zijn? Dan kan je in Flash Point aan de slag! Er staat een huis in brand en er zijn nog slachtoffers binnen. Samen moeten jullie ervoor zorgen dat de slachtoffers uit het huis worden gered. In de tussentijd grijpen de vlammen om zich heen en moeten jullie de boel ook nog blussen. O, en er is nog een reddingshond. Die wil iedereen altijd zijn, dus kies snel je rol!

Flash Point speel je met 2 – 6 spelers. Meer informatie op de site van de uitgever. Koop bij bol.com

 

 

  • Magic Maze

In dit spel krijgt iedere speler niet een karakter, maar een looprichting. Samen moeten ze ervoor zorgen dat vier pionnen naar de goede plek lopen. Daarvoor moeten ze links, rechts, omlaag of met de roltrap terwijl het speelveld langzaam groeit. De uitdaging van Magic Maze is dat de spelers niet met elkaar mogen praten. En dat is heel vervelend als jij wel ziet dat de pion naar rechts moet, maar de persoon die dat kan doen niet! Dan mag je je medespeler indringend aanstaren of met de grote, rode ‘doe iets’- pion op tafel tikken. In de tussentijd loopt de zandloper langzaam door. Gelukkig mag je de zandloper af en toe omdraaien, maar dan moet je wel zorgen dat een van de pionnen op het zandlopervakje komt. Extra acties dus. Het is een snel, hilarisch spel waar je behoorlijk aan verslaafd raakt.

Magic Maze speel je met 1 – 8 spelers. Voor filmpjes met speluitleg kijk je op de website van de uitgever. Koop bij bol.com

  • Pandemie

De wereld heeft jullie nodig om medicijnen te ontwikkelen voor vier dodelijke ziektes die de mensheid bedreigen. Iedere speler krijgt een rol: de een kan makkelijker genezen, de ander kan sneller reizen et cetera. Iedere speler krijgt een aantal kaarten van plaatsen op de wereld en kan die gebruiken om naartoe te reizen of om in te zetten bij het ontwikkelen van een medicijn. Aan het eind van elke beurt draai je kaarten om die aangeven hoe een ziekte zich verspreidt. Als die verspreiding te heftig is, dan kan er een uitbraak ontstaan en moeten jullie extra je best doen om te kunnen winnen.

Pandemie speel je met 2 – 4 spelers (bij de uitbreidingen kunnen meer spelers meedoen). Meer informatie op de site van de uitgever.

 

Coöperatieve spellen zonder rollen

  • Hanabi

Dit kaartspel won een grote spellenprijs in Duitsland. En terecht, want het is echt erg leuk en vrij makkelijk te leren. Samen proberen de spelers met hun kaarten een mooi Chinees vuurwerk te maken. Alleen, probleem: je hebt de kaarten andersom in je hand. Jij ziet je eigen kaarten dus niet. Je medespelers geven je tips over de kleur van de kaarten en het getal dat erop staat. Maar het aantal tips dat je mag uitdelen is beperkt, dus soms moet je een kaart afleggen. Het vuurwerk dat jullie hebben gemaakt, krijgt punten van het publiek.

Hanabi speel je met 2- 5 spelers. Meer informatie op de site van de uitgever. Koop bij bol.com

  • Mysterium

Bij dit spel speel je heel lang samen, maar uiteindelijk is het ieder voor zich. Er is een moord gepleegd en jullie moeten raden: wie, waar en hoe. Een speler heeft alle informatie en probeert die aan jullie door te geven door middel van plaatjes. Hij heeft een hele stapel kaarten met mysterieuze tekeningen voor zich en deelt die aan de spelers uit. Samen bespreken de spelers welke informatie ze hieruit kunnen halen. En dat is nog best ingewikkeld. Zeker als je er maar een aantal rondes over mag doen, want de klokt slaat steeds een uur weg.

Mysterium speel je met 2 – 7  spelers. Meer informatie op de site van de uitgever. Koop bij bol.com

 

  • SOS Dino 

Alleen al door de pionnen ben je direct verkocht aan dit spel! Dat zijn namelijk vier schattige dino’s die jullie gezamenlijk moeten redden van de lavastromen die het eiland opslokken. Maar er zijn ook nog een aantal dino-eieren die gered moeten worden. Even snel naar de berg rennen, gaat niet zomaar want er liggen verschillende obstakels en tussendoor kan er ook nog een meteoriet inslaan. Het spel stimuleert jongere kinderen (7+) om samen te overleggen, samen te werken, te plannen en prioriteiten te stellen. De opdracht voor de groep is om alle dino’s én alle dino-eieren op tijd op de berg te krijgen.

SOS Dino speel je met 1 – 4 spelers. Bekijk hier een kort filmpje over het spel.

  • Story Makers

Dit spel heeft een creatief spelbord: het draait rond! Op het spelbord liggen drie kaartjes met woorden. Een speler maakt hier voor zichzelf een verhaal van. De andere spelers moeten daarna overleggen en raden welke woorden er gekozen zijn. Af en toe mag degene die het verhaal heeft bedacht een hint geven: een woord bijvoorbeeld uitbeelden of tekenen. Wij vinden het behoorlijk ingewikkeld om de goede woorden te raden, zelfs als je elkaar goed kent. Een echte uitdaging dus!

Story Makers speel je met 2 – 10 spelers. Meer informatie op de site van de uitgever. Koop bij bol.com

Wie heeft het gedaan?

Wie heeft het gedaan? is een beetje anders dan de andere coöperatieve spellen. Hierbij mag iedere speler namelijk wel zelf bepalen wat zij doet.

Omdat jullie samen spelen om de ring van de koning te vinden, is het wel handig om jullie acties op elkaar af te stemmen: wie zoekt in welke kamer bijvoorbeeld? De gevonden voorwerpen komen op een gezamenlijke verzamelplaats waar alle spelers gebruik van kunnen maken.

Wie heeft het gedaan? is een superleuk familiespel. Hou er wel rekening mee dat de stem uit de schatkist misschien een beetje eng kan zijn voor de allerkleinsten.