T = Toren van Tijd

inspiratie, samenwerken

Hou je van spellen en zoek je inspiratie? Ik maakte een A – Z voor je, want bordspellen zijn populairder dan ooit!

T = Toren van Tijd

Waarom Toren van Tijd?

Als je het helemaal officieel wilt zeggen is het: Professor Evil en de Toren van Tijd. Maar ja, die professor Evil is maar een van je problemen en uiteindelijk hijgt vooral de tijd in je nek.

Toren van Tijd is een uitdagend coöperatief spel. Je werkt samen om schatten te stelen (eeh…. redden) uit het kasteel van professor Evil. Daarbij moet je het opnemen tegen de alarmen die overal hangen, de tijd die langzaam wegtikt en deuren die op slot zitten. En, inderdaad, ook professor Evil loopt in de weg. Hij sluipt door het huis en als het een beetje tegen zit, doet hij al jouw werk teniet.

Een dynamisch bord met verschillende karakters

Een van de leuke dingen van dit spel is dat je de schatten en de schakelaars van de alarmen random neerlegt. Daardoor is het spel elke keer anders. Ook zijn er 5 karakters beschikbaar waaruit je kiest. Elke combinatie van karakters werkt op een andere manier samen, waardoor je ook hierdoor steeds een ander spel hebt.

Hoewel het spel er met alle onderdelen ingewikkeld uitziet, zijn de regels simpel: iedereen kiest vooraf een karakter en krijgt daar een setje kaarten bij. Die kaarten schud je en leg je gesloten naast je. In je beurt pak je twee kaarten, draait die om een leest ze voor. Het zijn twee extra acties, waarvan je er maar een (!) mag kiezen.

Daarnaast mag je altijd drie acties doen. Uiteraard moet je ook daar weer kiezen. In een beurt mag je: en/of) een stap doen, en/of) een deur openen, en/of) een schakelaar van een alarm aan- of uitzetten en/of) een schat redden. Plus je extra actie.

Je doel is 4 schatten te stelen (eeh…redden). Je kan een schat pas pakken als je in de kamer staat waar hij ligt. En als alle schakelaars van de alarmen die de schat beschermen, uitstaan. Dat laatste is best ingewikkeld, want soms moet je meerdere schakelaars van een soort alarm uitschakelen en die liggen verspreid door het kasteel. Je hebt elkaar daarom écht nodig in dit spel.

Heb je je acties uitgevoerd, dan gooi je met de drie dobbelstenen. Die dobbelstenen geven aan of professor Evil stapjes zet. En zo ja, waarheen. En hoeveel de klok in het midden van het spelbord moet worden verzet.

De professor doet alle deuren dicht in de kamers waar hij doorheen loopt. Ook zet hij alle schakelaars weer op aan. Zucht. Als het een beetje tegenzit, kan je dus weer opnieuw beginnen. Het is bij Toren van Tijd daarom superbelangrijk dat je Heel Goed Plant!

Daarnaast tikt de klok langzaam door. Komt de klok op een fiche van een van de schatten, dan gaat een schat verloren. Heb je 4 verloren schatten? Helaas, jullie hebben verloren!

Heb je door Toren van Tijd de smaak te pakken gekregen van coöperatieve spellen? Ik verzamelde er meer dan 10 in dit overzicht. Zoek je inspiratie voor andere originele spellen? Kijk dan hier voor inspiratie van A – Z.

Algemene informatie over Toren van Tijd:

  • aantal spelers: 2 – 4 personen
  • tijd: dat ligt er een beetje aan hoe je het aanpakt, wij worden steeds heel snel verslagen 😅 Maar reken op 45 minuten tot een uur.
  • vanaf: 8+ er staan veel symbolen in het spel, dat is taalonafhankelijk. Op de karakterkaarten staat wel aardig wat tekst, maar iedereen leest het hardop voor. Dat zou je dus ook kunnen voorlezen, het maakt niet uit wie dat doet.
  • prijs: € 34,99


In dit artikel staan affiliate-links.

Dit artikel delen: