Schoolvakken oefenen met een spel

leren met spellen

Vijf spellen waar je je back to school waant! Niet met strafwerk, maar met een gezellige avond. Of om op tafel te zetten als je thuisonderwijs geeft aan je kind(eren) en wel eens een beetje wilt afwisselen met het alle online opdrachten.

Naar rekenen

Naar geschiedenis

Naar aardrijkskunde

Naar Natuniek 

Taal: woordenschat en spelling

Bij het allerleukste taalspel voor 2 – 8 personen mag je eigenlijk maar heel weinig zeggen; één woord moet genoeg zijn om punten te verdienen. Je speelt Codenames met een team, waarbij een persoon het hoofd van de geheime dienst is die gecodeerde boodschappen doorgeeft. De ander is een geheim agent die de code ontcijfert. Je kan ook met meerdere mensen een team vormen om samen de code te ontcijferen.

Op tafel liggen 25 kaartjes, op iedere kaart staat een woord. Degene die de aanwijzingen geeft, krijgt een plattegrond waarop een patroon staat in rood en blauw. Kies een kleur en probeer de woorden in dat patroon over te brengen aan je teamleden. Dat doe je door zo goed mogelijke synoniemen te geven.

Let op: er is ook een moordenaar in het spel. Als iemand dat woord noemt, hebben jullie Codenames verloren. Een erg leuk en verslavend spel, dat je door de enorme hoeveelheid kaarten en patronen vaak kan spelen. Niet voor niks koos ik dit spel als mijn C in het grote alfabet Spelleninspiratie.

Algemene informatie bij Codenames:

 • aantal spelers: 4 of 2 teams (voor de 2-spelervariant heeft het basisspel extra spelregels) / Codenames Duet is speciaal voor 2 personen
 • tijd: op de doos staat 15 minuten, mijn ervaring is dat je wel wat langer nodig hebt. Reken op 30 tot 45 minuten.
 • vanaf: op de doos staat 10+, maar jonger kan makkelijk. Je kan dan bijvoorbeeld eerst het vierkant neerleggen en bespreken welke woorden de kinderen wel/niet kennen. De onbekende woorden vervang je door nieuwe kaarten. Er zitten genoeg kaartjes in de doos.
 • prijs: rond € 20

 

Wil je oefenen met spelling?

Kies dan voor Letter Jam. Een spel voor 2 – 6 personen waarin iedereen letters krijgt en daar een woord van 5 letters van maakt. Daarna geef je jouw letters gesloten door aan de speler naast je. En dan begint het spel.

Per ronde zetten jullie 1 kaart (= 1 letter) in een houder. Je ziet de letters van de andere spelers, maar die van jezelf zie je niet. Door elkaar hints te geven, probeer je jouw woord te achterhalen. Een flinke puzzel! Je leest hier de uitgebreide review.

Algemene informatie bij Letter Jam:

 • aantal spelers: 2 – 6 personen
 • tijd: tussen de 30 en 45 minuten. Neem vooral de tijd om aan het eind te puzzelen op je woord.
 • vanaf: op de doos staat 10+, volgens mij kunnen kinderen dit jonger ook aan wat betreft spelling. Moeilijker is het combineren van informatie. Laat ze eventueel een taalboek of spellingboekje erbij gebruiken.
 • prijs: rond € 19,95

 

Rekenen: plus, min, keer en machten

Op mijn site vind je Het Masker van Amon Ra regelmatig terug. Ik ben heel enthousiast over dit spel van Haba. Wat het voor mij een topper maakt, is dat iedere speler op zijn eigen niveau mee kan doen. Bovendien speelt er ook een beetje geluk mee, waardoor de kansen op winst gelijk zijn verdeeld.

Het Masker van Amon Ra maakt rekenen spannend. Iedere speler krijgt een pion van een geheim agent en loopt daarmee zijn route over het speelbord. Zodra een speler voor een cijfer staat, gooit ze de zes dobbelstenen. Staat op een van die dobbelstenen het getal van de code, dan pakt ze die eruit, springt over dat cijfer en loopt verder.

Maar het kan ook gebeuren dat het getal van de code niet op de dobbelsteen staat. Dan moet ze met de dobbelstenen gaan rekenen. Alles mag: optellen, aftrekken, vermenigvuldigen.

Als je wilt, mag je rekenkundig helemaal los gaan, totdat je op het getal van de code komt. De dobbelstenen die je hebt gebruikt, gaan wel uit het spel, waardoor er steeds minder dobbelstenen beschikbaar zijn en de volgende geheim agent aan de beurt is. Echt een ontspannen, lichtvoetig spel waarbij je tussen neus en lippen door flink moet rekenen.

Maar ja, op een gegeven moment zijn ze te groot voor een Haba-spel….

Dan is het tijd voor Formula, een snel kaartspel waarin rekenen centraal staat. Op tafel liggen 5 kaarten: een plus, een = en drie getallen. Is een speler aan de beurt dan mag ze een drie kaarten uit haar hand neerleggen en daarmee de som veranderen. Ze mag een ander teken op de plus leggen en/of een nieuw getal op een van de getallen. Wil je meer lezen? Klik hier dan door naar de review over Formula.

En voor meer uitdaging: voeg de kaarten van de uitbreidingsset toe. Dan krijg je ook negatieve getallen, breuken, wortels en kwadraten.

Algemene informatie over Het Masker van Amon Ra:

 • aantal spelers: 2 – 4 spelers (of maak teams)
 • tijd: ongeveer 15 minuten met snelle rekenaars, anders wat extra tijd nemen om na te denken over goede sommen
 • vanaf: 8 – 99 jaar
 • prijs: rond € 20

Algemene informatie over Formula:

 • aantal spelers: 2 – 5 personen
 • tijd: 10 – 15 minuten
 • vanaf: vanaf 6 jaar (of zodra kinderen beginnen met rekenen) maak je er een coöperatief spel van dan kunnen beginnende rekenaars ook meedoen.
 • prijs: rond € 15

Geschiedenis: Vroeger of Later

Met dit kaartspel voor 2 – 8 spelers test je je kennis van de geschiedenis. Iedere speler krijgt negen kaarten die hij open voor zich neerlegt. Op de achterkant staat namelijk het jaartal en dat mag niemand zien. Op de voorkant staat een gebeurtenis uit de geschiedenis. Als je even snel informatie wilt, lees je alleen het witte gedeelte voor de hoofdzaken. Wil je meer lezen, dan pak je ook de rest van de tekst mee.

In het midden wordt een kaart van de trekstapel gelegd. Iemand leest de gebeurtenis voor. Daarna kiest de eerste speler een van de kaarten voor zich en bedenkt of dit vroeger of later is dan de gebeurtenis op tafel. Leg de kaart zo neer dat niemand de achterkant kan zien. De volgende speler is aan de beurt. Hij kan óf de tijdlijn in twijfel trekken óf accepteren en een kaart aanleggen.

Als hij de tijdlijn niet accepteert, dan worden alle kaarten omgedraaid en gecontroleerd. Soms komt de tijdlijn heel nauw en gaat het om maanden. Omdat ook de Nederlandse geschiedenis aan de orde komt, kan je met je medespelers ‘down memory lane’ als jullie in een melancholische bui zijn. Check hier met een paar kaarten uit het spel hoe het zit met jouw geschiedeniskennis.

Update: Helaas is Vroeger of Later op het moment moeilijk te verkrijgen. Een leuk alternatief is de serie Timeline.

Grote verschil is dat de kaarten van Vroeger of Later veel achtergrondinformatie bevatten en de kaarten van Timeline plaatjes zijn met een jaartal. Ook in Timeline maak je een tijdlijn (de naam zegt het al) aan de hand van de voorwerpen/gebeurtenissen op de kaartjes. Timeline is er rond verschillende thema’s zoals uitvindingen en deze, over de klassiekers:

Kennis van de wereld

Zelfs The New York Times schrijft over spellen! Ze geven tips voor spellen die je iets van de wereld laten zien. Nu jij niet weg kan door Corona, haal je met spellen de verhalen van de wereld binnen.

Ken je bijvoorbeeld de verschillende uitgaven van Ticket to Ride waarin je treinroutes legt door gebieden. De basisversie is die van Amerika. Probeer daar de steden maar eens goed te plaatsen ten opzichte van elkaar. Er is ook een Ticket to Ride Europa, Japan, Nederland, Scandinavië…. ik ga nog maar even door. Prima manier om de wereld rond te reizen en je topografie te oefenen.

Natuniek: Potion Explosion

Voor een dosis scheikunde, speel je dit spel voor 2 – 4 personen. Op school mag het niet, maar hier wel: verschillende ingrediënten mixen tot ze exploderen! In het midden staat een bak met knikkers. Dit is de mixer waarbij de knikkers er aan de bovenkant ingaan en dan in verschillende rijen eruit komen. De bak zet je de eerste keer in elkaar en kan je dan gewoon in de speeldoos bewaren. Iedereen pakt een plankje en mag dat vullen met twee flesjes voor toverdrankjes. De toverdrankjes bestaan uit verschillende kleuren. En hé, dat zijn precies de kleuren van de knikkers!

Als je aan de beurt bent, pak je een knikker uit een van de rijen. Als je een knikker weghaalt en er knallen daarna twee dezelfde kleuren tegen elkaar aan (een explosie), mag je die kleuren ook pakken. Veroorzaak je daardoor weer een explosie, dan mag je die ook weer pakken. De knikkers zijn de ingrediënten voor je drankjes en je legt ze op de overeenkomstige kleuren in het flesje.

Op je plankje heb je ruimte voor drie reserve-knikkers. Is een drankje vol, dan heb je de opdracht goed afgerond. Je draait het flesje om en het krijgt nu een speciale kracht die je in kan zetten om nog succesvoller te worden met drankjes brouwen.

Je verdient bonussen als je drie dezelfde drankjes hebt gemaakt, maar ook als je er vijf verschillende hebt gebrouwen. Het is een grappig spel dat de exacte wetenschappen een mooi kleurtje geeft. Kijk hier voor een uitgebreide speluitleg.

Zoek je iets voor een jonger kind en vind je Potion Explosion nog wat te hoog gegrepen, begin dan wat kleiner met Dr. Eureka of Dr. Microbe.

Algemene informatie bij Potion Explosion:

 • aantal spelers: 2 – 4 personen (met de uitbreiding speel je het met 5/6 spelers)
 • tijd: ongeveer 45 minuten
 • vanaf: 8 +
 • prijs: rond € 49

Potion Explosion (basisspel) is nog te verkrijgen. Je moet er wel even goed voor googlen. 

 

 

 


 

* Dit artikel bevat affiliate-links.

** Update: dit artikel verscheen voor het eerst in september 2017 en is in januari 2021 geactualiseerd.

Dit artikel delen: