Sign – een dynamisch denkspel

groep

Tactiek, bluf, concentratie en samenwerking. Sign is een slim en hilarisch spel voor grote en kleine groepen

Sign is een spel met meerdere lagen. Eerst lijkt het zo simpel, want spelers moeten een kwintet samenstellen van vijf dezelfde figuren en vijf verschillende kleuren. Maar dan begint het spel: je ruilt met kaarten die op tafel liggen. Iedereen pakt tegelijkertijd, dus let goed op en handel snel zodat je de kaart krijgt die jij nodig hebt. Pas wel op, want de figuren lijken behoorlijk op elkaar en voor je het weet heb je iets in je hand wat je helemaal niet wilde.

Organisatie en werkgeheugen oefenen

Zorg dat je de juiste kaarten in je hand houdt, snel kijkt wat je wilt ruilen en toeslaat zodra een interessante kaart op tafel komt. Maar wat doe je als die laatste kaart die je nog nodig hebt maar niet langskomt? Begin je dan toch maar aan een ander kwintet te bouwen? Dat kan, maar let op: zodra alle spelers passen, gaan de kaarten die op tafel lagen uit het spel en worden er nieuwe kaarten neergelegd. Weet je nog welke kaarten er al voorbij zijn gekomen?

Kwintet of niet?

Denk niet dat Sign alleen om het samenstellen van een kwintet gaat. Het is nog een tandje moeilijker. Je mag namelijk niet zelf roepen dat je een kwintet hebt, dat mogen alleen je teamgenoten.

Samenwerken is de enige manier om punten te scoren

Daarom spreek je vooraf een geheim signaal af (vandaar dus de naam Sign) dat je elkaar geeft als je een kwintet hebt. Ziet je teamgenoot dat, dan roept zij heel hard: Sign! Het kwintet wordt gecontroleerd en als het klopt, krijgt je team een punt.

Zelfregulatie oefenen

Maar ziet een speler van een ander team jouw signaal, dan mag die speler ook ‘Sign!’ roepen en verdient daarmee punten. Sign oefent zelfregulatie: in het wilde weg iets roepen, heeft geen zin. Zeg je het namelijk verkeerd, dan levert het je tegenstanders punten op. Goed nadenken voordat je roept dus.

Kwintet of niet?

Groep 7 hb zegt: ‘Een spannend, leuk spel waarbij je goed moet letten op anderen.’

Samen met groep 7 hb heb ik Sign uitgeprobeerd. We waren precies met 9 kinderen en konden het daarom spelen met drie teams van drie. Eerst moesten de teams een signaal afspreken. Dat doet een beroep op creatief denken, want je wilt een signaal dat niet te veel opvalt maar toch duidelijk genoeg is.

De score kan heel snel veranderen en blijft daardoor spannend tot het eind

Het eerste speelrondje was echt een inkom-rondje: alle kinderen waren gericht op de kwintetten. In de tweede ronde speelden ze al veel tactischer: Peter gaf nep-signalen om zijn tegenstanders om de tuin te leiden, Marcel hield bewust kaarten vast als hij zag dat tegenstanders die spaarden en Dennis probeerde zijn teamgenoten signalen te geven met de kaarten die hij op tafel legde.

Toen we Sign nabespraken, viel het ons op dat het eigenlijk niet gaat om het verzamelen van kwintetten. Punten scoor je pas door goed op te letten op de anderen en signalen van je teamgenoten en van je medespelers op te vangen.

Bij de nabespreking kwamen daardoor ook allerlei tactische tips langs:
– een speler houdt kaarten vast, zodat tegenstanders geen kwintet kunnen maken
– een speler let heel goed op wat haar teamgenoten verzamelen en voorziet ze van de kaarten die ze nodig hebben
– het team maakt vooraf afspraken wie op wie let.

Sign speel je samen als team, het is interactief en dynamisch

Omdat wij Sign met 9 personen speelden, was het druk rond de tafel. Iedereen stond te springen, dook op de kaarten, keek weer snel om zich heen of er ergens een sign werd gegeven en bekeek de eigen kaarten weer. Het spelsysteem maakt het heel dynamisch. Goed nadenken blijft belangrijk. Lang nadenken kan niet! 🙂

Sign is Dutch Design!

Sign is bedacht en gemaakt in Nederland door de groep The Mountain Men. Op hun website lees je meer over Sign en staat ook een overzicht van de spellenwinkels waar je het spel kan kopen.

Algemene informatie over Sign:

  • aantal spelers: 4 – 9 personen
  • tijd: vooraf spreek je af tot welke eindscore jullie gaan. Wij hadden 5 punten afgesproken en zijn daar ongeveer een halfuur mee bezig geweest
  • vanaf: 8 jaar
  • uitgever: The Mountain Men
  • prijs: rond de € 15,95
  • snelregels vind je hier

Dit artikel delen:

groepinspiratie

P = Penny Papers – dobbelen met grote groepen

Wanneer kan je nou een spel spelen met een hele grote groep zoals de klas? Of er zijn te veel kinderen, of er is te weinig materiaal. Zoiets lukt daarom zelden. Maar met Penny Papers kan dat. Zelfs met 100 mensen is dit nog een leuk en makkelijk te spelen spel.

groeptaal

W = Who’s the Dude

Een partygame om flink de slappe lach van te krijgen. Je moet situaties uitbeelden, woorden raden en bent daardoor stiekem flink met taal bezig.