Speels rekenen oefenen

In de zomervakantie hou je makkelijk het rekenniveau van je kind op niveau met Formula.

Alleen al van de vrolijk gekleurde kaartjes word je blij. Formula maakt rekenen leuk en zorgt ervoor dat zelfs degene die niet van rekenen houden (zoals ik) fanatiek worden. Op de kaarten staan de getallen 0 t/m 9. Voor de fijnproever: even en oneven getallen hebben een eigen kleur. Verder zitten er in de stapel rekentekens: optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen. En natuurlijk het isgelijkteken.

Het lijkt wel pesten!

Iedere speler krijgt 7 kaarten in de hand en op tafel worden twee getallen en het isgelijkteken gelegd. De eerste speler mag een passend rekenteken en de uitkomst van deze som neerleggen. Lukt dat niet, dan pak je een kaart van de stapel.

Er is altijd een joker!

Om de beurt mogen de spelers drie kaarten neerleggen. Dat kunnen getallen zijn, maar een speler mag ook het rekenteken wisselen. Het gaat erom wie het eerst haar kaarten kwijt is, dus zorg dat je steeds drie kaarten op kunt gooien!

Maak zelf het spel moeilijker

Natuurlijk kan het voorkomen dat je boven een tiental uitkomt. Geen probleem. Dan leg je twee kaarten neer die samen een tiental vormen. Wil je het spel moeilijker maken? Haal bijvoorbeeld het plus- en minteken eruit waardoor alle spelers een keer- of gedeeld door-som moeten maken.

Vind je ook dat te makkelijk en wil je echt aan het stevige rekenwerk? Koop dan het pakje met uitbreidingskaarten. Daarin komen breuken en negatieve getallen voor en mag je ook worteltrekken en machtsverheffen.

Lekker snel en tegelijkertijd kennis up-to-date houden

Het leuke aan Formula is dat het een lekker snel spelletje is. Mijn zoon riep: ‘Het lijkt wel pesten, maar dan zonder de pestkaarten!’ Dat klopt. Beslissen welke kaart je opgooit, je plan aanpassen omdat de speler voor je iets heel anders neerlegt, plannen hoe je zo snel mogelijk je kaarten wegspeelt. Het heeft heel veel raakvlakken met andere snelle kaartspelletjes.

Daarnaast is het grote pluspunt dat de spelers daadwerkelijk vakinhoud oefenen. Formula is daarom een prima spel om deze vakantie mee te nemen en zo de grijze cellen te trainen voor volgend schooljaar. Buiten vakanties is het ook een leuk spel om tussen de lessen door te doen of in te zetten bij coaching of remedial teaching.

Koop Dutch Design

Formula is Dutch Design. De bedenker is zelf econoom en dol op spelletjes en rekenen. Op zijn website vind je meer informatie, extra spelsuggesties en kan je het spel ook bestellen.

Algemene informatie over Formula:

  • aantal spelers: 2 – 5
  • tijd: 10 – 15 minuten
  • vanaf: 6 jaar (of zodra kinderen beginnen met rekenen)
  • uitgever: Formulagames
  • prijs: basisspel € 12,50.
  • snelregels vind je hier

Dit artikel delen:

rekenen

SPLIT in 4 stappen

Spelregels in 4 stappen Aantal spelers: 2 – 5 Tijd: 15 minuten Vanaf: op de doos staat 8+, maar ook jongere kinderen…