Spellen in de wiskundeles

In een vorige blog schreef ik over mijn frustratie over wiskunde B: ik vond het onderwerp leuk, ik snapte hoe het werkte en toch haalde ik een onvoldoende! Maar helaas, op school is weinig tijd om het dan allemaal nog een keer te doen.

Zou het geholpen hebben als ik zo’n ruimtelijk figuur vast had kunnen houden? Erik van Haren, wiskundedocent en eigenaar van Mathplay, denkt van wel. Zijn missie is de wiskundeles plezierig en zinvol te maken, zodat jongeren de probleemoplossers worden die de wereld kunnen verbeteren.

Zoek uit hoe die breinbrekers in elkaar zitten

Erik geeft pakketten met breinbrekers uit en heeft ook zelf verschillende puzzels gemaakt die je brein prikkelen. Gelukkig stuurt hij je niet zomaar het bos in, hij vertelt je in bijbehorend boekjes en op zijn YouTubekanaal hoe je de puzzels aan moet pakken.

Wiskundige vragen stellen

Het doel van Mathplay is dat jongeren (en volwassenen) gaan inzien dat wiskunde geen trucje is of een rijtje dat je op moet lossen, maar dat het je leert probleemoplossend te werken. De spellen stimuleren je wiskundige vragen te stellen een daarmee een probleem echt te doorzien.

Van breuk naar ribbe

Van Erik kreeg ik verschillende spellen en boekjes opgestuurd om uit te proberen. Mijn zoon pikte direct de ongelijke Rubik’s cube uit de doos (dus daar kan ik je geen foto van laten zien). Hij is er nog steeds mee bezig. Het boekje ‘Leer de kubus oplossen met één serie handelingen’ heeft hij nog niet bekeken. Ik zal het eens op tafel leggen 😆 Misschien snapt hij de hint.

Daarnaast zijn er solitaire en een schuifpuzzel. Spellen met eenvoudige regels, maar die je nooit echt goed af kunt maken, zonder een beetje vals te spelen (heb jij die stukjes van een schuifpuzzel er wel eens uitgepriegeld).

Nieuw in Eriks aanbod is een spel om breuken en delen te oefenen. In het doosje zitten 8 spellen die leerlingen leren rekenen met breuken. De spellen lopen op in moeilijkheid: van getalbegrip en ordenen tot rekenen en breinbrekers. Kom maar op, die kan ik aan!

Wat moeilijker voor mij wordt is het spel lijnen-domino. Bij dit spel gaat het om diagonalen, lijnstukken, een ribbe en een hoekpunt. Wiskunde ligt al weer heeel ver achter me en bij dit spel heb ik me achter de oren gekrabd. Maar geef je les aan klas 3 HV dan kun je het perfect inzetten. Het materiaal ziet er goed uit, is stevig én compleet (met uitwisbare pennen). In het bijbehorende boekje staan 5 spelvormen met uitwerkingen.

Tot slot is er nog een pakketje met 50 vouwpuzzels. De opdracht is de papieren zo te vouwen dat de groene vlakken aan de ene kant zitten en de blauwe vlakken aan de andere kant. Dat lijkt me een leuke zen-activiteit in de pauze. En als het niet lukt, kijk ik even hoe Erik het doet:

Algemene informatie over de spellen van MathPlay:

Deze spellen zijn niet in een winkel te koop, maar alleen via de site van MathPlay. Overigens verkoopt Erik daar ook wiskundespellen van andere uitgevers.


In deze blog vind je een beschrijving van spellen die ik kreeg van MathPlay. Ik heb geen zakelijke betrokkenheid bij MathPlay en deel niet in de opbrengsten van verkoop.

Dit artikel delen:

rekenen

SPLIT in 4 stappen

Spelregels in 4 stappen Aantal spelers: 2 – 5 Tijd: 15 minuten Vanaf: op de doos staat 8+, maar ook jongere kinderen…