Spellen in het voortgezet onderwijs

‘Mam, vandaag gaan we een escaperoom doen bij Nederlands!’

Zoon superenthousiast. Doet snel zijn boeken in de tas en springt op de fiets. Zo gepassioneerd heb ik hem niet eerder over het vak Nederlands horen praten.

Zou het de escaperoom zijn?

Escaperooms zijn al jaren megapopulair. En dat bij alle leeftijden. Hoe komt dat toch?

Interessante vraag. Niet direct een antwoord op….. Maar laten we het vooral inzetten in het onderwijs, want het werkt op de intrinsieke motivatie van leerlingen. Ik schreef op deze website eerder een blog over de escapeboxen die op het lerarenopleiding van de UU worden gemaakt voor de exacte vakken.

Zelf een escaperoom maken

Nienke Lurvink is docent media vormgeving en ICT/natuurkunde bij het Openbaar Onderwijs Groningen. Zij is zelf enthousiast gamer en gebruikt ook graag spel in haar onderwijs. Ze vertelt dat ze escaperooms breder ziet dan we standaard kennen. Voor haar is een escaperoom niet de kamer met opdrachten waaruit je moet ontsnappen, maar ze gebruikt het als metafoor voor (even) ontspannen aan de dagelijkse onderwijspraktijk, door leerlingen onder te dompelen in een spel waarin samenwerking en leren van elkaar centraal staan.

Voor Nienke kan een escaperoom een enkele puzzel zijn of een serie van opdrachten waarin leerlingen codes moeten ontcijferen. Nienke heeft inmiddels een aantal spellen gemaakt die ze hieronder met je deelt. Op haar website vind je nog meer spellen, allemaal gericht op het vo. Bijvoorbeeld voor aardrijkskunde, MVT, geschiedenis en natuurkunde.

Tof is dat Nienke niet alleen spellen deelt, maar ook de weg ernaartoe. Zo vind je op haar site twee handige flowcharts. Met die flowcharts kan je bepalen of je theoretische of praktische opdracht geschikt is om een puzzel mee te maken.

Klik op de puzzelstukken om de spellen te downloaden:

Neem contact op met Nienke

via LinkedIn of via haar website escaperooms in de klas.

Nienke geeft verschillende workshops. Op 25 mei kan je bij haar aanschuiven op de Conferentie Gamedidactiek in Utrecht. Een overzicht van andere conferenties en workshops rondom spel en onderwijs vind je hier.

Dit artikel delen: