Taal, de ander inschatten en groepsgevoel – alles in 1 bij Picture Party!

Hoe goed ken jij de ander? En wat vinden ze van jou? Kan je dat ook onder woorden brengen? Picture Party is een partyspel waar je best een serieus tintje aan kan geven.

Bij Picture Party! draait het allemaal om foto’s. En dan vooral: bij wie vind je de foto het beste passen? Wat vindt de groep? Is iedereen het met elkaar eens of zijn er verschillende meningen?

De regels zijn eenvoudig

In het midden van de tafel ligt het speelbord. Iedere speler krijgt een nummer van 1 tot 10 toegewezen en een stapeltje kaarten waar ook de getallen 1 tot 10 op staan. Een speler draait de eerste foto om en iedereen beslist voor zichzelf bij wie van de groep ze die foto het beste vindt passen. Ze pakt dat getal uit haar hand en houdt het nog even geheim.

Tegelijkertijd draait iedereen het getal om.

Is de keuze eensluidend? Was het een verrassing?

Iedereen die op degene met de meeste stemmen heeft gestemd, mag haar pion een stap vooruit zetten.

Simpel toch? Maar kijk eens wat er nog meer in zit!

Bij Picture Party! gaat het erom hoe we elkaar zien. Wat valt op aan de ander? Welke beelden associeer je met de ander. Overigens gaat het ook over zelfinzicht, want je mag namelijk best op jezelf stemmen.

In dit spel leg je meer nadruk op taal als je de stemmers laat beargumenteren waarom ze een bepaalde keuze hebben gemaakt. Licht toe, vertel verder, geef voorbeelden. Allemaal taal! 

Aan dit spel zit ook een sociale component: kan je alles over iedereen zeggen? En hoe verwoord je je keuze als die misschien wat minder positief is? Of hou je het dan voor je en stem je maar snel op jezelf?

In groepen is dit een heel leuk spel om te doen. Ik heb het een keer meegenomen naar groep 6 en al snel was een meidengroep het enthousiast aan het spelen. Ook in kleiner gezelschap is het een leuk spel om taal te stimuleren. Dan hoeft het er niet eens zo over te gaan bij wie welke kaart hoor, maar gaat het om de beschrijving van de kaarten. Om het associëren en om bijvoorbeeld een woordenweb te maken.

Hoewel op het spel staat dat het vanaf 3 personen is, is het als taalspel best met 2 te spelen. Outside the box!

Zijn die foto’s eigenlijk wel geschikt?
Omdat Picture Party!  een partyspel is dat (ook) gericht is op volwassenen, bevat het spel veel algemene foto’s. Vanaf groep 6 worden kinderen zich veel meer bewust van zichzelf als onderdeel van de wereld en kunnen ze zich wel iets voorstellen bij de foto’s.

Laat ze maar vertellen wat er in hen opkomt!

En wil je er toch wat controle over hebben: check van tevoren het deck met kaarten (let op: voor- en achterkant) en selecteer de kaarten die jij geschikt vindt.

Laat kinderen zelf plaatjes verzamelen om het spel uit te breiden

Leuk om te ontdekken waar ze dan mee komen en welke keuzes dat weer oplevert! Picture Party! is een spel waarbij veel gelachen wordt en je elkaar nog beter leert kennen.

Algemene informatie over Picture Party!

  • aantal spelers: 3 – 10 personen
  • tijd: 30 minuten (maar dat ligt er natuurlijk aan hoeveel tijd je besteedt aan (na)bespreken van de foto’s)
  • vanaf: 14 jaar (jonger kan ook, vanaf groep 6)
  • prijs: rond de € 25
  • download hier de snelregels

Dit artikel delen:

groepinspiratie

P = Penny Papers – dobbelen met grote groepen

Wanneer kan je nou een spel spelen met een hele grote groep zoals de klas? Of er zijn te veel kinderen, of er is te weinig materiaal. Zoiets lukt daarom zelden. Maar met Penny Papers kan dat. Zelfs met 100 mensen is dit nog een leuk en makkelijk te spelen spel.

groeptaal

W = Who’s the Dude

Een partygame om flink de slappe lach van te krijgen. Je moet situaties uitbeelden, woorden raden en bent daardoor stiekem flink met taal bezig.