Zoomaka is een beestachtig leuk kaartspel

Vind jij Pesten maar kinderspel, probeer dan eens het Zweedse Zoomaka. Dat is Pesten Plus! Terwijl jij een dierentuin probeert op te bouwen, krijg je aan alle kanten pestkaarten om je oren gegooid waardoor je dieren weg moet geven, kwijtraakt of geld moet betalen. Omgekeerd probeer jij het je medespelers natuurlijk ook zo moeilijk mogelijk te maken.

Hoe ziet het eruit?

Zoomaka is een kaartspel. De kaarten zitten in een compact doosje, dus het spel kan zo mee in de vakantiebagage. In het kaartspel zitten verschillende type kaarten. Er zijn allereerst een groot aantal dierenkaarten waarmee je dierenverblijven opbouwt. Niet alle dieren passen bij elkaar. Dieren met hetzelfde symbool en dezelfde kleur kunnen wel samen in een hok.

Er zijn ook jokers, zoals de kameleon, die past overal wel bij. Verder heb je verschillende soorten pest- en hulpkaarten die je op verschillende manieren inzet. Deze kaarten herken je aan de gekleurde rand en aan het symbool in de rechter bovenhoek. Bij het spel zit een uitgebreide handleiding in het Engels.

Hoe speel je het?

Iedere speler krijgt aan het begin zes kaarten. De rest van de kaarten gaat als een gedekte stapel in het midden en wordt de trekstapel. Het doel is nu om vier complete dierenverblijven te bouwen. Dan ben je de winnaar.

Hoe doe je dat? Bij ieder dier staan rechtsboven op de kaart symbolen. Je hebt het aantal dieren nodig met dat symbool om die sectie compleet te krijgen. Maar pas op, want ook complete secties kunnen worden leeggeroofd! Daarvoor heb je de pestkaarten nodig. Er zijn verschillende pestkaarten:

  • De directkaart kan een pestkaart zijn. Je mag dan bijvoorbeeld een dier bij iemand wegpakken. Overigens kan de directkaart ook een hulpkaart zijn, waarmee je bijvoorbeeld extra acties mag doen.
  • De entreekaart waarmee je entree vraagt aan je medespelers. Soms mag je dit aan één speler vragen, soms aan allemaal. De hoeveelheid entree die zij moeten betalen is het totaal van de dieren in de sectie die je kiest.
  • De responsekaart mag je op ieder moment in het spel spelen en kost je geen actie. Met een responsekaart kan je op een directkaart van iemand anders reageren of je gooit hem op om tussendoor een dier van iemand te stelen. Heel handig!
  • De settingkaarten gelden voor iedereen en net zo lang tot er een nieuwe settingkaart komt te liggen. Een settingkaart is bijvoorbeeld dat iedereen aan het eind van de beurt een kaart naar links moet doorgeven.

En dan zijn er nog de add-on (uitbreidings)kaarten. Dat zijn de kaarten die jou helpen. Je legt een kaart bij een dierenverblijf en dan is dat verblijf bijvoorbeeld beschermd of geeft je extra punten als je entree heft.

Maar hoe kom je nou aan het geld om de entree te betalen? In je beurt kan je ervoor kiezen om een kaart te verkopen. Dan leg je een kaart uit je hand gesloten naast je neer. Dit is je bank. Als je entree moet betalen, doe je dat vanuit je bank. Maar heb je niet voldoende in je bank, dan moet je dieren uit je dierentuin weggeven.

Het is natuurlijk niet mogelijk om in je beurt direct je hele dierentuin op te bouwen, want je mag maximaal 3 acties doen: 

  • Plaats een dier in je dierentuin.
  • Verkoop een kaart uit je hand aan de bank.
  • Verplaats dieren en add-onkaarten in je dierentuin.
  • Speel een directkaart / add-onkaart / entreekaart.

Overigens kosten een response- en settingkaart geen actie. Omdat het mij op een gegeven moment een beetje ging duizelen welke kaarten nou wanneer gespeeld mochten worden, heb ik een overzicht gemaakt van de acties en de kaarten. Je kan het hier downloaden als handig geheugensteuntje.

Let trouwens op dat de eenhoorn in dit spel een sectie op zich is en dus heel erg kostbaar en gewild om je dierentuin compleet te maken!

Wat is de mening van de spelers?

Zoomaka is een erg leuk bouw- en pestspel. Het doet een groot beroep op je tactisch inzicht omdat je per beurt maar drie zetten mag doen en daar natuurlijk zoveel mogelijk mee wilt bereiken: welke kaarten speel ik eerst, welke dieren leg ik neer en is het handig om mijn medespelers flink te laten betalen? Je moet zowel op je eigen dierentuin letten als op die van je medespelers en soms moet je razendsnel reageren. Sommige settingkaarten zijn erg grappig. De leukste vonden wij de kaart waarbij je het geluid van een dier dat je neerlegt moet nadoen .

Ook voor kinderen?

Zeker! Onze zoon van 9 vond het heel leuk. Maar er zijn wel twee dingen waar je op moet letten. Allereerst zijn de pestkaarten in het Engels en dat kan nog wel eens een probleem zijn. Het is niet heel ingewikkeld, maar soms is wat extra uitleg wel nodig. En een tweede dingetje: het is wel echt pesten. Dus de hele mooie secties die je hebt opgebouwd, kunnen zomaar weer uit elkaar vallen en dat was hier best even slikken.

Eindoordeel

Het is een slim, snel spel dat veel meer is dan alleen maar pesten. Het is bouwen, tactisch je beurt spelen en geld verdienen. Het is een veelzijdig spel met mooie kaarten. Het is wel een spelletje waar je even ‘in’ moet komen, omdat er zoveel type kaarten zijn. Daarna gaat het snel en kan je bouwen én elkaar flink dwarszitten. Ideaal voor een ontspannen vakantiedag!

Algemene informatie

  • aantal spelers: 2 – 5
  • tijd: 25 minuten
  • vanaf: 9+ (Engels kunnen lezen is een voorwaarde)
  • uitgever: Worldshapers (http://worldshapers.se/)
  • prijs: €17 (exclusief verzendkosten)
  • verkooppunten: bij spellenwinkel De Subcultures in Utrecht en online via de website Lotana in België

Dit artikel delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.