Praten over vooroordelen

taal

Wie is er spaarzaam?

Wie heeft een irritante stem?

Wie kookt kruidige maaltijden?

Je kan het niet aan de buitenkant zien, toch hebben we allemaal onze vooroordelen. En met die vooroordelen speelt het spel Unusual Suspects.

Het idee van het spel is dat er één getuige is van een misdaad. Deze getuige weet niks meer over de uiterlijke kenmerken van de misdadiger (ik geef toe: beetje bijzonder). Wél kan de getuige je alles vertellen over de eigenschappen, voorkeuren en interesses van diegene.

De getuige geeft haar informatie door aan een groep detectives. De detectives mogen (moeten) onderling met elkaar overleggen. Unusual Suspects is een coöperatief spel. Gezamenlijk elimineer je verdachten en hoop je zo de echte misdadiger aan te wijzen.

Duidelijke taal is belangrijk, want als lid van de detectivegroep wil je de anderen overtuigen van jouw gelijk.

Op tafel liggen 12 foto’s van verdachten. Iedere beurt stelt de groep 1 vraag aan de getuige. Die vragen hoef je niet zelf te verzinnen, die zitten bij het spel. Je mág altijd wel zelf vragen verzinnen, dan gebruik je een blanco vraagkaart. Overigens heb ik zelf de Engelse versie, goed om die taal te oefenen 😉 In de Nederlandse versie zijn er Nederlands- en Franstalige kaartjes.

De getuige legt het vraagkaart je bij de V (=jazeker) of X (nee, echt niet) en vervolgens elimineren de detectives een of meer verdachten die niet aan dit profiel voldoen.

Tja, en dat is dus een kwestie van vooroordelen. Want speelt die lieve oma wel of geen computerspelletjes? En is die man met die zonnebril te vertrouwen? Een mooie aanleiding voor een gesprek over burgerschap.

Wij speelden het met vier volwassenen en drie kinderen. Oei, wat bleken de vooroordelen van de volwassenen al vast te staan. Waar wij een verdachte al hadden veroordeeld om een sjaaltje of een sikje, zagen de kinderen alleen een glimlach of mooi haar.

Een perfecte aanleiding om vooroordelen bespreekbaar te maken.

Unusual Suspects is een spel waarbij de vooroordelen over tafel rollen. En om te ontdekken dat jouw vooroordelen heel anders zijn dan die van je mede-spelers én van de getuige (want ook die geeft informatie vanuit haar eigen vooroordelen). Hoe kom je aan je vooroordelen? Op welke manier worden ze gevoed of juist ontkracht? Interessant om eens expliciet bij stil te staan in een klas.

Algemene informatie over Unusual Suspects:

  • aantal spelers: 1 getuige, 2 – 16 detectives
  • tijd: gemiddeld 20 minuten, maar het kan langer of korter zijn afhankelijk van het aantal rondes dat je speelt
  • vanaf: de doos zelf geeft aan dat het vanaf 14 jaar is, wij speelden het met kinderen van 10 jaar.
  • prijs: rond de € 20.
  • snelregels vind je hier.

Dit artikel delen: