Op speelse wijze moeilijke klanken oefenen

taal

‘a’ en ‘aa’ / ‘o’ en ‘oo’ / ‘ui’ en ‘eu’ en ‘oe’

Het zijn allemaal klinkers die kinderen op school leren onderscheiden om goed te kunnen lezen en schrijven. Ook anderstaligen die het Nederlands leren, moeten deze (vaak nieuwe) Nederlandse klanken leren.

Naast mijn werk bij Pen & Pion ben ik ook docent Nederlands voor Anderstaligen (kortweg: Nt2). Ik kan je uit ervaring vertellen dat het oefenen van klanken een ingewikkeld verhaal is. Liever leg ik de vijf functies van ‘er’ uit dan dat ik iemand de klinkers leer.

Uitspraak is dan ook een vak apart. Mijn collega Marieke Goedegebure is logopediste én docent Nt2. De uitspraak van het Nederlands is haar specialisme. Marieke:

‘Lange en korte klanken zijn een lastig verschijnsel in onze taal, net als de twee(teken)klanken. Wist je dat lange klanken niet langer zijn dan korte, maar dat je je mond actiever beweegt? En dat de au en de ou dezelfde klank zijn, net als de ij en de ei?’

Maak een moeilijke les aantrekkelijk

Als je met kinderen of volwassenen klanken oefent, ben je al gauw een les lang geluidjes aan het uitstoten: ‘aaaaaa’ of ‘auuuuu’. Om zo’n les actiever te maken, bedacht Marieke Klinkerdobbel.

De onderdelen van het spel Klinkerdobbel

Klinkerdobbel is een spel waarmee je je kennis en uitspraak van de vijftien klinkers van het Nederlands oefent. Marieke: ‘Ik omschrijf het vaak als Yahtzee met klanken. Natuurlijk kun je de spelregels zo moeilijk of makkelijk maken als je wilt: veel of weinig lettergrepen, wel of geen klemtoon. Waar het om gaat is dat de speler zich bewust wordt van de klanken in een woord. En klanken zijn niet altijd hetzelfde als letters!’

Klinkerdobbel in de klas

Klinkerdobbel speel je onder begeleiding van een native speaker van het Nederlands. Dat is de leerkracht of Nt2-docent die klankkennis, kennis van lettergrepen en spelling heeft.

Er zijn verschillende varianten van het spel: beginners gooien bijvoorbeeld met een dobbelsteen en bedenken aan de hand van de worp een korte klinkerklank. Voor half-gevorderden en gevorderden komen er steeds meer regels bij. In de spelregels vind je daarvan een uitgebreide beschrijving.

Klinkerdobbel en Dixit

Als Pen & Pion-suggestie stel ik voor Klinkerdobbel te combineren met bijvoorbeeld Dixit-kaarten of de dobbelstenen van Story Cubes. Daarmee vraag je leerlingen een verhaal te vertellen of werkwoorden te benoemen (dat zijn de blauwe Storycubes).

Wil je nog meer vertellen en ook fantasie stimuleren, kijk dan eens bij deze vier spellen.

Klinkerdobbel en Story Cubes

Klinkerdobbel is uitverkocht!

Klinkerdobbel is alleen te koop bij Pen & Pion. De oplage is beperkt.

Het spel Klinkerdobbel

Wat krijg je als je een spel Klinkerdobbel koopt:
1. het spel (uiteraard)
2. een overzicht met korte uitleg over de klanken, spelregels voor de verschillende niveaus, suggesties voor scorelijsten en extra speltips
3. een pdf met antwoorden van Marieke op veelgestelde vragen over klinkers bij Klinkerdobbel (per mail)
4. een code voor een gratis kennismakingscollege Nt2Spraak over de uitspraak van klinkers (per mail)

De prijs van het spel is € 15,- exclusief verzendkosten (€4,- ). Het is ook mogelijk om het spel bij me op te halen in Vleuten (vlak bij Utrecht).

Vanwege de unieke toegangscode tot het kennismakingscollege kan het spel niet geretourneerd worden.

Pin voor later!

Dit artikel delen: