Hou je ervan om verhalen te verzinnen of kan je heel goed liegen? Deze vier spellen waarbij je met je fantasie punten scoort. Deze spelen kunnen meestal met een grotere groep gespeeld worden.

  • Dixit (Libellud, richtprijs € 29,99) dixit

De knaller op dit moment is Dixit. Iedere speler krijgt een aantal kaarten en degene die aan de beurt is verzint bij een van zijn kaarten een woord, een zin of een kort verhaal. Daarna kiest ieder uit zijn hand een kaart die daar goed bij past. Alle kaarten worden geschud en open op tafel gelegd. Vervolgens geeft iedereen aan welke kaart hij denkt dat ‘de echte kaart’ is, dus de kaart van de persoon die aan de beurt is. Let op: je omschrijving moet niet te moeilijk zijn, want als er niemand op je stemt krijg je geen punten. Maar het moet ook niet te makkelijk zijn, want als iedereen op je stemt krijg je ook geen punten! Op het scorebord verzamel je punten en wie de meeste punten heeft wint het spel. Een leuk spel voor iedereen. Er zijn verschillende uitbreidingen, kijk maar op de site van spelmagazijn.

Koop bij bol.com

  • Life game kids (Life Game Kids, richtprijs € 10,95)

verhalen-kidsMet name door de kinderlijke tekeningen is dit echt een spel voor kids. Met de dobbelsteen gooi je een kleur en vervolgens pak je een kaartje van die kleur. Iedere kleur staat voor een categorie. Zo is roze actie en emotie, groen staat voor dieren, planten, natuur en aarde en paars voor magie en fantasie. De eerste speler begint het sprookje met: ‘Er was eens…..’ en vervolgens dobbelen jullie samen het verhaal bij elkaar. Tot iemand het kaartje met de olifant pakt. Dat is de kaart die het verhaal afsluit met: ‘Toen kwam er een olifant met een lange snuit, die blies het verhaaltje uit…’ Bij het spel zit een korte handleiding met een aantal suggesties voor variaties. Ook leuk om te vermelden: voor elk verkocht spel, gaat er € 1 naar een goed doel. Lees hier meer.

  • Once Upon a Time (Atlas Games, richtprijs € 32,95)once-upon-a-time

Het principe van dit spel is hetzelfde als het spel hierboven. Het verschil is dat dit spel wel voor volwassenen is. De tekst op de kaarten is in het Engels en ook de tekeningen zijn erg mooi. Iedereen krijgt een aantal kaarten op hand. Het spelidee is vervolgens dat je een sprookje vertelt aan de hand van die kaarten. De kaarten in je hand zijn leidend voor het verhaal dat je vertelt (boom, raam, prins etc.), dus je vertelt en legt dan de kaart met het element neer. Als je fantasie even uitgeput is, mag je altijd passen. Je moet dan wel een nieuwe kaart van de stapel pakken. Je mag ook in het verhaal van een ander inbreken. Dat mag als de verteller een element noemt dat op een van jouw kaarten staat. Je gooit je kaart op tafel en neemt het verhaal over. Ook mag je inbreken met de speciale interruptiekaarten. Dat zijn een soort jokers die je ieder moment in kan zetten. Doel van het spel is je hand leeg te spelen en het verhaal zoveel mogelijk richting jouw plot te dwingen. De ervaring leert dat er hilarische sprookjes ontstaan. Absoluut de moeite waard, zegt ook deze recensie.

Koop bij bol.com

  • Sheriff van Nottingham (Arcane Wonders, richtprijs € 36,99, 3 – 5 spelers)

Oké, dit is niet echt een spel waarbij je samen een verhaal verzint. Het is vooral ieder voor zich en je moet bluffen en liegen alsof het gedrukt staat. Maar goed, juist daar heb je toch fantasie voor nodig? Per ronde is steeds een persoon de sheriff. Alle anderen zijn marktlieden die zoveel mogelijk goederen wil verhandelen. Op zich geen probleem, maar er zijn legale en illegale goederen. sherrif-of-nottinghamUiteraard is het voor de eindscore interessant om juist illegale goederen te verhandelen. Elke ronde doet iedereen goederen in het zakje van zijn eigen kleur en legt dat voor aan de sheriff. Hij vertelt daarbij eerlijk om hoeveel goederen het gaat, maar over het type goederen mag hij liegen. Het is vervolgens aan de sheriff om te bepalen wie de waarheid spreekt en wie niet. Als de sheriff gelijk heeft, krijgt hij geld. Als hij het verkeerd heeft ingeschat, moet hij betalen. In de versie zoals wij die hebben geleerd is in dit spel alles toegestaan: omkopen, samenzweren en onzinverhalen ophangen. Grappig spel, vooral als je heel onschuldig kan kijken. Bekijk ook deze speluitleg eens.