Test de computer in je hoofd met Turing Machine

Turing Machine is een ingenieus spel, of eigenlijk: een krachtige puzzel. 

Feitelijk lossen spelers elke ronde een puzzel op. Die puzzel is steeds een code van drie cijfers tussen de 1 en de 5.

Het spel is een papieren computer, wat een werk moet het zijn geweest om dit te maken! Het spel bestaat uit een website met puzzels, een setje van 45 ponskaarten, 48 criteriakaarten en 95 verificatiekaarten. En alles klopt! Complimenten voor de makers.

Waarschijnlijk werd het spel door dit specifieke materiaal in eerste instantie niet in grote oplage gemaakt. We hebben echt heel Nederland moeten afspeuren om een exemplaar te vinden. Maar nu kan jij hem met kerst gewoon onder de boom leggen, want tot mijn verrassing is Turing Machine inmiddels bij de grote online winkel te bestellen

Dit spel is echt de moeite waard als je van hersenkrakers houdt!

Zet het spel op

Voordat jullie kunnen gaan puzzelen, is het zaak het spel goed op te zetten. In de spelregels vind je 20 puzzels, online vind je er nog heel veel meer. Zorg dat je het opzetten geconcentreerd doet, want anders valt de hele puzzel in duigen.

Allereerst leg je in het midden de Machine kaart, dit is een tegel met 6 kanten en de letters A t/m E.

1. Kies een probleem om op te lossen

Kies een probleem (of: puzzel) om op te lossen. Dit probleem heeft een nummer, bij dat nummer vind je alle informatie voor het opzetten. Bij ieder probleem horen een aantal criteriakaarten die jou informatie geven. Bijvoorbeeld: de som van de getallen is even / de som van de getallen in oneven.

Elke criteriakaart leg je aan de Machine kaart, daarna leg je een verificatiekaart aan de andere kant van de criteriakaart. Bij welke letter je de criteriakaart moet leggen en welke verificatiekaart je moet aansluiten….. al die informatie vind je bij ‘het probleem’ dat je hebt gekozen.

2. Kies 3 ponskaarten en een puzzelblad

Daarna kiest iedere speler een combinatie van 3 ponskaarten. Dat kan elk getal zijn tussen 111 en 555, maar elke kleur moet in ieder geval aanwezig zijn. Deze combinatie is jouw voorstel of hypothese en die ga je toetsen. Tegelijkertijd kiezen de spelers een verificatiekaart en houden die achter hun ponskaarten.

Zie je een groen vinkje, dan geldt deze verificatie voor jouw hypothese en kan je dat op je puzzelblad aanvinken. Maar zie je een rood kruisje dan is het niet goed. Dat betekent overigens niet dat je dan géén informatie hebt gekregen.

3. Herhaal, herhaal

Per ronde mag je 3 verificatiekaarten gebruiken. Meestal liggen er 4 of meer kaarten aan de Machine Kaart en heb je een tweede ronde nodig voor meer informatie.

4. Thumps up?

Aan het eind van elke ronde steekt iedereen zijn vuist uit. De spelers tellen af: 3, 2, 1…… weet je de code, dan steek je je duim op. Weet je het niet, dan is het: thumps down… Degene die het weet (en dat ook heeft gecontroleerd), mag haar code nu invullen in de app/online en controleren of het goed is. Hoeveel rondes heb je nodig om het probleem op te lossen en de code te kraken?

Solo en dagelijkse puzzel

Deze puzzel leent zich bij uitsteek om ook solo te spelen. Je hebt er alleen de website voor nodig, je zet de spulletjes op en gaat lekker puzzelen.

Bovendien is zijn er 3 niveaus en kan je daarna nog verder naar extreme en nightmare. Bij extreme krijgt iedere criteriakaart twee verificatiekaarten en moet je dus eerst ontdekken welke daarvan geldig is. Over nightmare kan ik je nog niks vertellen, want die schuif ik steeds voor me uit 😅

Toen we het spel net in de kast hadden, hebben we een tijdje de daily challenge gedaan. Die varieerde in moeilijkheid en geeft je alleen de informatie die je nodig hebt voor het opzetten van het spel. Goede hersengymnastiek!

Wil je meer inspiratie voor mooie, leuke, grappige en originele spellen? Kijk dan hier voor het complete A-Z voor de feestdagen. Je hebt nog genoeg tijd om cadeaus te kopen die straks indruk maken! Koop je via een link in deze review dan steun je ook nog eens Pen & Pion!

Algemene informatie over Turing Machine

  • aantal spelers: 1 – 4
  • tijd: 20+ minuten
  • vanaf: 14+
  • prijs: rond € 38,00 (najaar 2023)

Je vindt affiliatelinks in deze tekst. Als je via deze links het spel (of iets anders) aanschaft, steun je de website en het werk van Pen & Pion 🎲🧩♟️

Dit artikel delen: