Träxx – ruimtelijk inzicht, snelheid, strategie en rekenen

Teken een route waarmee je de meeste punten pakt. Iedereen wil die punten, dus zorgen voor een slimme strategie. Dat is Träxx.

Leuk aan Träxx is dat iedereen tegelijk speelt en dat het overzichtelijk is, want het duurt (maar) 15 rondes. En die zijn in een kwartiertje gespeeld!

Een speler draait een kaart om en alle spelers maken een route via de kleuren van die kaart.

Dat betekent niet dat iedereen dezelfde route volgt, want op ieder speelbord staat een ander beginpunt.

Voordat je een route tekent beslis je of je linksaf of rechtsaf gaat van het punt waar je gebleven was. Pas op! Je mag niet over lijnen heen die je al getrokken hebt.

De competitie: de punten je die scoort door getallen op je bord af te kruisen.

Ben je de eerste die een getal bereikt, dan krijg je de volle punten. Dat betekent dat je het hele getal in de rechter kolom schrijft. Bereik je een getal als tweede, derde of vierde dan krijg je de helft van dat getal (afgerond naar boven).

En als kinderen nou nog niet kunnen delen en afronden?
Dan stel ik een alternatieve puntentelling voor: de eerste die een getal bereikt, mag dat in de rechter kolom schrijven. De tweede haalt er 2 punten vanaf, de derde 3 punten en de vierde 4 punten.

Dat maakt de lagere getallen extra spannend, want als jij als vierde bij de 2 uitkomt…. tja, dan krijg je dus 2 – 4 = 0 (of -2 als je heel streng bent).

Träxx vraagt ruimtelijk inzicht, je mag geen lijnen kruisen maar wilt wel het hele bord  gebruiken.

Gelukkig mag je elke beurt weer bepalen of je links of rechts van de lijn begint met tekenen.

Rekenen als toetje
Als alle 15 kaarten zijn omgedraaid, is het spel afgelopen. Eerst komt de optelsom: alle spelers tellen hun punten op. Daarna zet iedereen een kruisje in de vakken die ze niet gebruikt hebben. Het aantal kruisjes trek je af van je score. Wat je dan overhoudt, is de eindscore.

Wie de winnaar is, blijft tot het eind een verrassing.

Je kan namelijk wel veel pluspunten hebben verdiend, maar veel lege vakjes helpen je flink in de min. Het is zaak tijdens het spelen te letten op punten scoren én je hele speelbord gebruiken. 

De regels van Träxx zijn eenvoudig en het spel kan ook solo gespeeld worden.

Wil een kind even alleen rustig puzzelen, dan is dit spel zo gepakt. De spelregels zijn eenvoudig en het duurt maar een kwartiertje. Echt een slim tussendoortje.

Träxx is er met afwisbare bordjes en met schrijfblokken. Ik heb zelf een lichte voorkeur voor schrijfblokken, omdat je je route dan niet meer kunt wegvegen. Als je route permanent op papier komt te staan, moet je vooraf extra goed nadenken wat je gaat doen.

Algemene informatie over Träxx:

Dit artikel delen: