U = Unusual Suspects – wie is de dader?

Met een diepe zucht sluiten we 2020 af en hopen op een beter 2021. We zoeken klein, maar goed gezelschap op, zorgen voor lekker eten en drinken en dit jaar staan er natuurlijk ook spellen op tafel! In de dagen tot kerst geef ik je spelinspiratie voor originele en/of lieve kerstattenties.

U = Unusual Suspects

Waarom Unusual Suspects?

Als je je ergens bewust wordt van je vooroordelen dan is het wel bij het spel Unusual Suspects.

Unusual Suspects kan je inzetten als luchtig partyspel, maar ook als aanleiding om verder te praten met je groep over vooroordelen. Ik schreef eerder een uitgebreide review over dit spel.

Een signalement op basis van vooroordelen

Op tafel ligt een rechthoek van 3 bij 4, in totaal 12 kaartjes met gezichten. Een speler krijgt informatie over de ‘suspect’, de verdachte in de zaak, die de rest moet zoeken. De enige informatie die deze speler krijgt is waar de ‘suspect’ ligt in de rechthoek, de rest moet ze zelf verzinnen.

Daarna trekken de andere spelers kaartjes met vragen waarop je alleen ‘ja’ of ‘nee’ mag antwoorden. Soms trekken ze een ? wat betekent dat ze zelf een vraag mogen bedenken.

De speler die weet wie de verdacht is, geeft aan of ze denkt of de verdachte bijvoorbeeld wel of niet gaat kamperen. Of zij/hij wel of niet regelmatig uitgaat en of hij/zij wel of geen hond heeft.

Daarna overlegt de groep welke persoon ze uit kunnen sluiten. Dus als de verdachte wel van kamperen houdt, draait de groep 1 of meerdere personen om die niet van kamperen houden.

Zo ga je door tot er nog maar 1 persoon over is. Geef het spel een competitie-element door op het scoreblok bij te houden hoeveel beurten jullie nodig hebben gehad.

Gegarandeerd dat dit spel voor veel voer tot discussie zorgt!

Zoek je inspiratie voor andere originele spellen onder de kerstboom? Kijk dan hier voor inspiratie van A – Z. Voor de kerst helemaal compleet, zodat je nog snel wat last minute inkopen kunt doen!

Algemene informatie over Unusual Suspects:

  • aantal spelers: 3 tot 16 personen, wat mij betreft kan het ook met 2 personen alleen mis je dan het overleg met elkaar.
  • tijd: 30 minuten
  • vanaf: 14+ zegt de doos. Dat geldt wat mij betreft niet voor het spelsysteem, maar voor de miscommunicatie die kan optreden. Wij speelden het een keer met jongere kinderen en merkten dat kinderen en volwassenen hele andere (voor)oordelen hebben. Ook leuk om te ervaren! Maar hou daar rekening mee als je het met verschillende leeftijdsgroepen speelt.
  • prijs: € 19,99


In dit artikel staan affiliate-links.

Dit artikel delen: