Vertel in je eigen woorden….. begrijpend lezen met spelregels

1850!!

1850 woorden! Weet je wel hoeveel dat is?!?

Mijn zoon zit in groep 6 en moet een werkstuk maken van 1850 woorden.

Dat moet hij thuis doen.

Dus we kunnen precies zien hoe hij dat aanpakt:

  • een voorbereidend uur zuchten, drama, zeggen dat het toch niet lukt, nog meer zuchten
  • een uur YouTube-filmpjes kijken die enigszins met het onderwerp te maken hebben… maar aan het eind van het uur waarschijnlijk helemaal niet meer
  • een krap half uur typen, met na iedere vijf minuten een verslag: nog maar 1841 woorden! Nog maar 1839 woorden!

Wij proberen ons er niet mee te bemoeien, maar kunnen ons natuurlijk ook niet inhouden. Dus af en toe gooien mijn man en ik een vraag op:

> Weet je al hoeveel inwoners Engeland heeft?

>> Nee.

> Weet je al waarom ze Stonehenge eigenlijk gebouwd hebben?

>> Nee.

> Weet je wie nu de koningin van……

>> Neeheeeeeeeee!

Als ik dan stiekem controleer wat hij heeft geschreven: Shakespeare wordt gezien als de grootste schrijver die Engeland ooit heeft voortgebracht.

En ik vergelijk dat met Wikipedia: Shakespeare wordt gezien als de grootste schrijver die Engeland ooit heeft voortgebracht.

Kortom, ik weet niet voor wie het werkstuk een grotere marteling is….. Als ouders vragen we ons na zo’n schrijfsessie toch af hoe dat nou straks op de middelbare school moet. Daar krijgt hij nog veel meer werkstukken. Die moeten veel sneller af. En die moeten waarschijnlijk toch wat meer diepgang hebben. Komt het wel goed met die jongen?

Maar dan kom ik thuis met een nieuw spel

 

Zoon wil het graag spelen en we zetten het alvast op. Terwijl ik ga koken, vraag ik hem de spelregels door te nemen en alvast een instructiefilmpje te kijken.

 Na het eten gaan we met zijn drieën rond het spel zitten en zoon leidt ons soepel door de verschillende rondes. Soms twijfelen we of zijn uitleg wel klopt (waarom eigenlijk?) en controleren we de spelregels. Zijn verhaal klopt (‘Dat zei ik toch!’).

Is dit dezelfde jongen die zo onzeker is over zijn werkstuk? Hij heeft in 20 minuten een instructiefilmpje bekeken/beluisterd, vat het in zijn eigen woorden samen, houdt een logische volgorde aan, let op details. En is ook nog eens zelfverzekerd over zijn uitleg.

Ik denk opeens weer aan een kindercoach die ik sprak op de NOT. Zij zet op een bijzondere manier spellen in in haar begeleiding. Ze speelt namelijk niet alleen een spel, maar besteedt ook tijd aan de voorbereiding en de sociale interactie.

Ze neemt samen met het kind eerst de spelregels door en laat het kind daarvan een mindmap maken. Daarna legt het kind de spelregels aan haar uit en let ze niet alleen op logica en taal maar ook op non-verbale communicatie. Als een kind er zeker van is dat ze het spel uit kan leggen, mag ze een vriendje vragen het te komen spelen.

Voor mij een bevestiging dat

het lezen van spelregels en het uitleggen daarvan aan anderen een oefening is in begrijpend lezen. Lezen, luisteren, logisch redeneren, samenvatten, afstemmen op je publiek… alles komt aan de orde.

Allemaal vaardigheden die je aanspreekt met een spel.

Een pak van mijn hart.

Als zoon een complex spel zo duidelijk uit kan leggen, komt het met dat werkstuk vast ook goed.

….. Wij gaan in de tussentijd nog even woorden tellen!

Update

Inmiddels zijn we vijf jaar verder. In het nieuws is de verslechterde leesvaardigheid van 15-jarigen….

Onlangs speelden we Machiavelli met 7 personen en hadden we een vurige discussie over een van de kaarten. In zo’n discussie gaat het dan echt om details uit de tekst: mag je de kracht van de kaart direct gebruiken of pas nadat je hem hebt neergelegd. En als zo’n vraag dan neerkomt op het winnen of verliezen van een spel, dan blijkt er opeens niks mis te zijn met de leesvaardigheid van die vijftienjarigen.

Een deel van de spelregels van Dice Hospital.

Een artikel van de NOS op 5 december 2023. Lees het hele artikel hier.

Algemene informatie over Dice Hospital

Het spel op de foto’s bij dit artikel is Dice Hospital, een spel waarbij de dobbelstenen je patiënten zijn. De dobbelstenen komen met een waarde tussen 2 en 5 in je ziekenhuis aan. Je wilt ze naar een 6 helpen, want dan kan je ze ontslaan. Maar je hebt heel veel dobbelstenen om voor te zorgen, dus soms slipt er een door je vingers en kan je die een ronde niet helpen. Zo’n dobbelsteen moet je dan naar 1 waarde lager draaien.

aantal spelers: 1 – 4

tijd: 45 – 90 minuten

vanaf: 10+ staat op de doos, maar zoon in groep 6 (dus toen was hij 8) kon het uitleggen en spelen.

prijs: rond € 59 (update najaar 2023)

Deze post schreef is geüpdatet in november 2023. Inmiddels zijn er ook uitbreiding bij Dice Hospital. Zo is er bijvoorbeeld een uitbreiding rond de kraamafdeling, maar er is ook een stratenplan waar je je ambulance doorheen moet zien te loodsen. Vraag bij je spellenspeciaalzaak naar deze uitbreidingen.

Je vindt affiliatelinks in deze tekst. Als je via deze links het spel (of iets anders) aanschaft, steun je de website en het werk van Pen & Pion.

 

Dit artikel delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.