Z = Zoomaka

inspiratie

Natuurlijk staan er dit jaar met de feestdagen spellen op tafel! Zoek je een origineel kaartspel, kijk dan eens naar het Zweedse Zoomaka. Een spel waarbij je zowel bouwt als elkaar dwarszit.

Z = Zoomaka

Zoomaka, een van de onbekende spellen

Over Zoomaka schreef ik al eerder. Je vindt de review hier. Naast het feit dat ik het een leuk spel vind, staat Zoomaka voor mij ook symbool voor al die spellen die de verborgen pareltjes zijn. Je vindt ze niet in de grote, commerciële spellenwinkels. Maar je ontdekt ze in de betere spellenzaak of als je heel goed online zoekt.

crowdfunding

Zoomaka vonden wij een aantal jaren geleden als kickstarter-project. Voor de spellenwereld is deze vorm van crowdfunding een enorme zegen! Mensen met leuke, originele en ijzersterke (nieuwe) spelconcepten kunnen hun idee gefinancierd krijgen via kickstarter.

Nog leuker is de site van crowdfinder waarop spellen staan die ooit via kickstarter begonnen zijn en inmiddels zijn gerealiseerd. Dat is leuk, want dan heb je je spel snel binnen. Bij een echte kickstarter kan dat heel lang duren.

over de grens

Naast crowdfunding worden er over de grens heel veel leuke spellen uitgegeven die in Nederland niet direct op de markt komen. Denk bijvoorbeeld aan de spellen van het Noorse Simplicatus Games en het Amerikaanse Genius Games. Of van kleine uitgevers zoals het Poolse Farmer Olaf en het Roemeense Zestrea.

Dit zijn vaak uitgevers die de educatieve waarde van spellen voor ogen hebben. De spellen die zij uitgeven, sluiten vaak direct aan op het onderwijs.

Ik heb contact met deze uitgevers en hou hun uitgaves in de gaten. Bovendien staat er een flinke serie spellen van hen in mijn kast. Wil je die eens uitproberen, voordat je zelf tot aanschaf overgaat? Dat kan! Bekijk hier mijn aanbod.

Bouwen, verzamelen, pesten

Maar hoe werkt Zoomaka nu precies? Hier vind je de uitgebreide beschrijving en hier vind je de hulpkaartjes die ik erbij maakte voor een snel overzicht. In dit artikel geef ik je een samenvatting.

Zoomaka is een kaartspel waarin je je eigen dierentuin probeert samen te stellen. Daarvoor heb je natuurlijk dieren nodig. De dieren vallen in verschillende categorieën en zijn verschillende punten waard.

Daarnaast zijn er verschillende pestkaarten. Die kan je inzetten om bijvoorbeeld een dier bij een medespeler te stelen. Of je kan extra entree vragen als mensen jouw dierentuin komen bezoeken. Zo maak je het je tegenstanders moeilijk……

Maar ja, dat doen ze bij jou ook! Dus het is steeds de afweging: ga ik bouwen of de anderen dwarszitten? Uiteindelijk red je het niet met alleen maar pesten, want de dieren in je dierentuin leveren je punten op die je nodig hebt voor een overwinning. Goed plannen dus!

Zoek je inspiratie voor andere originele spellen Kijk dan hier voor inspiratie van A – Z die ik schreef voor de kerst.

Algemene informatie over Zoomaka:

  • aantal spelers: 2 – 5
  • tijd: 25 minuten
  • vanaf: 9+ (Engels kunnen lezen is een voorwaarde)
  • uitgever: Worldshapers (http://worldshapers.se/)
  • prijs: €17 (exclusief verzendkosten)
  • verkooppunten: bij spellenwinkel De Subcultures in Utrecht en online via de website Lotana in België

Dit artikel delen: