Spelonderdelen van het spel De Seizoenen

Vier seizoenen in een spel

Wat doe je als je thuisonderwijs geeft en je krijgt de instructie mee: doe iets met de begrippen licht en donker. Voor een kleuter denk je dan al snel aan ‘dag en nacht’ en vervolgens aan grotere tijdseenheden zoals dagen en weken.

Precies wat voor de kleuters in de kerndoelen rekenen/wiskunde staat:

De doelen rekenen kleuters
Uit: Inhoudskaart po-rekenen-wiskunde-fase112-2019

De cyclus van de seizoenen

Van spellen (en puzzel!) uitgever Ravensburger kreeg ik het spel De Seizoenen om uit te proberen. Op de doos staat dat het voor 3+ is. Laat dat maar niet aan je kleuter zien, want het is namelijk ook heel leuk voor iets oudere kinderen.

De basis van het spel is het speelbord dat uit vier losse onderdelen bestaat: de vier seizoenen. Deze onderdelen puzzel je in elkaar en in het midden maak je een zonnewijzer vast. Die zonnewijzer bestaat uit een aantal losse onderdelen, let op dat je die niet kwijtraakt!

Door de cirkel van het bord, maakt De Seizoenen direct zichtbaar en ‘voelbaar’ dat de seizoenen cyclisch zijn.

Het spelbord van De Seizoenen

Ieder seizoen heeft zijn eigen kleur: de winter heeft een blauwe rand, de lente een groene rand et cetera. De kaartjes die bij het spel horen zijn aan twee kanten bedrukt. Aan een kant hebben ze dezelfde kleur rand als het seizoen waar ze bij horen. Een mooie manier van feedback binnen het spel zelf!

De vier pionnen zijn kinderen die gekleed zijn volgens een van de vier seizoenen. Ook op de speelkaartjes is van alles te zien. Zo geeft ieder onderdeel van dit spel stof om over te praten. Het enige minpuntje is dat ik wat multiculturaliteit mis op de plaatjes.

Meerdere spellen met een spel

In de spelregels staan regels voor een solospel en voor twee spellen voor 2 – 4 spelers. In het solospel probeer je de kaartjes bij de goede seizoenen te leggen. Heb je alle kaartjes neergelegd, dan draai je ze om en zie je aan de gekleurde rand of ze goed liggen.

In de spellen voor 2 – 4 personen leg je bij iedere maand een willekeurig kaartje. De gekleurde randen hoeven dan niet overeen te komen. Vervolgens zet iedere speler haar pion op de maand van haar verjaardag (leuk om daar dan ook weer even over te praten!). De jongste speler draait aan de zonnewijzer en mag het aantal stappen doen op het bord. Je mag het kaartje pakken van de maand waar je eindigt. Wie als eerste van alle vier de seizoenen een kaartje heeft, wint.

De variant op dit basisspel is wat moeilijker: de kaartjes liggen omgedraaid en je moet niet 1, maar 2 kaartjes van een seizoen verzamelen. De Seizoenen biedt volop mogelijkheid om te oefenen voor de kerndoelen, om te praten en om gezellig samen een spel te doen.

Is jouw kleuter toe aan een volgende stap binnen het rekenonderwijs, kijk dan eens naar deze 7 spellen die spelenderwijs oefenen met getallen en rekenen.

Algemene informatie over De Seizoenen:

  • aantal spelers: solo of 2 – 4
  • tijd: afhankelijk hoeveel spellen je speelt en hoeveel je tussendoor bespreekt, reken op 20 minuten
  • vanaf: 3+, maar laat kleuters dat vooral niet zien want dan vinden ze zichzelf er te groot voor 😃
  • uitgever: Ravensburger
  • prijs: €16,99

Pin voor later!

In dit artikel staan affiliate-links.

Dit artikel delen:

rekenen

SPLIT in 4 stappen

Spelregels in 4 stappen Aantal spelers: 2 – 5 Tijd: 15 minuten Vanaf: op de doos staat 8+, maar ook jongere kinderen…