Verhaaltjes verzinnen en fantaseren stimuleren de creatieve kant van je brein. In de ontwikkeling van een kind heeft fantasie een functie. En door die verhalen te vertellen, oefenen ze tegelijkertijd taal. Ook voor ons als volwassene is het goed creatief te blijven en te blijven fantaseren.
Sommige mensen kunnen zomaar een prachtig verhaal uit hun duim zuigen. Maar dat kan niet iedereen en dan is het fijn om wat sturing te hebben in de vorm van een spel.
Deze vier spellen zijn spellen daar perfect voor, want je scoort punten door je fantasie in te zetten. Leuk is ook dat je de meeste van deze spellen met een grotere groep kan spelen.
1. Verzin een woord of verhaal, duidelijk en toch neutraal – Dixit
Bij Dixit krijgt iedere speler krijgt een aantal kaarten met kleurrijke, sprookjesachtige taferelen erop. Degene die aan de beurt is verzint bij een van haar kaarten een woord, een zin of een kort verhaal. Ze legt de kaart gesloten op tafel.
Daarna kiest iedere andere speler ook een kaart uit haar hand die goed bij dit woord/ deze zin / dit verhaal past. Iedereen legt zijn kaart gesloten op tafel. Degene die aan de beurt is, schudt alle kaarten en legt ze open op tafel gelegd.
Nu gaat het echte spel beginnen!
Iedereen geeft in het geheim aan welke kaart zij denkt dat ‘de echte kaart is’, dus de kaart van de persoon die aan de beurt is.
Wat dit spel zo leuk maakt, is de puntentelling
Je kan bij Dixit namelijk alleen punten verdienen als je (1) niet alle stemmen krijgt of (2) helemaal geen stemmen krijgt. Een deel van de groep moet dus op jouw verhaal stemmen. Dat betekent dat je omschrijving niet te moeilijk moet zijn, want als dan stemt er vast niemand op je. Maar het moet ook niet te makkelijk maken, want weet iedereen dat jij het bent en krijg je alle stemmen.
Op het scorebord verzamel je punten en wie de meeste punten heeft wint het spel. Een leuk spel voor iedereen voor jong en oud. Er is een basisspel en er zijn inmiddels verschillende uitbreidingen.
2. Samen een verhaal maken – Life Game Kids
Met name door de kinderlijke tekeningen is dit echt een spel voor kids. Met de dobbelsteen gooi je een kleur en vervolgens pak je een kaartje van die kleur. Om de beurt dobbel je en pak je een kaartje en zo rijg je samen een verhaal aan elkaar.
Actie, emotie, natuur, magie en fantasie
Iedere kleur staat voor een categorie. Zo is roze actie en emotie, groen staat voor dieren, planten, natuur en aarde en paars voor magie en fantasie.
De eerste speler begint het sprookje met: ‘Er was eens…..’ en vult dat aan met een woord/zin of verhaaltje dat zij bedenkt bij het plaatje op de kaart. Iedere speler kan dat op haar eigen niveau doen. Dus wil je het kort houden, dan roep je alleen een woord. Heb je een leuke ingeving of wil je het verhaal een nieuwe wending geven, dan brei je er een mooi verhaal in.
Toen kwam er een olifant met een lange snuit….
Zo dobbelen jullie om de beurt het verhaal bij elkaar. Tot iemand het kaartje omdraait met de olifant erop. Dat is de kaart die het verhaal afsluit met: ‘Toen kwam er een olifant met een lange snuit, die blies het verhaaltje uit…’
Bij het spel zit een korte handleiding met een aantal suggesties voor variaties. Ook leuk om te vermelden: voor elk verkocht spel, gaat er € 1 naar een goed doel.
* Bij de update van deze pagina ontdekte ik dat het spel niet meer zo makkelijk te krijgen is. Ik heb het zelf gevonden in een een kleinere, gespecialiseerde speelgoedwinkel. Kijk hier voor isbn-gegevens.
3. Sprookjes kapen in Once upon a time
Once upon a time…. wil je een sprookje stoer maken, dan vertel je het natuurlijk in het Engels.
Het principe van Once Upon a Time is hetzelfde als het spel Life Game Kids van hierboven. Het verschil is dat Once Upon a Time voor een oudere doelgroep is. De tekst op de kaarten is in het Engels en de tekeningen lijken uit een rijk geïllustreerd sprookjesboek te komen.
Laat de kaarten je door het sprookje leiden
In Once Upon a Time gooi je niet met een dobbelsteen, maar krijgt iedereen vooraf een aantal kaarten op hand. Dat betekent dat de wending van het verhaal geen verrassing is voor jou. Jij maakt namelijk in je hoofd al een storyline. Maar dat doen je medespelers ook. En dat kan wel tot verrassingen leiden!
Het spelidee is dat je een kaart neerlegt en dan een (stukje) vertelt, vervolgens leg je een tweede kaart neer en vertelt verder. Als je fantasie even uitgeput is, mag je altijd passen. Je moet dan wel een nieuwe kaart van de stapel pakken.
Neem het sprookje over
Het leuke is dat je ook mag inbreken in het verhaal van een medespeler. Dat mag als de verteller een element noemt dat op een van jouw kaarten staat. Je gooit je kaart op tafel en neemt het verhaal over. Zo geef je het verhaal jouw eigen wending. En, niet onbelangrijk, zorg je dat je jouw kaarten uitspeelt.
Je mag ook inbreken met de speciale interruptiekaarten. Dat zijn een soort jokers die je ieder moment in kan zetten.
Doel van het spel is je hand leeg te spelen en het verhaal zoveel mogelijk richting jouw plot te dwingen. De ervaring leert dat er hilarische sprookjes ontstaan. Absoluut de moeite waard, zegt ook deze recensie. En wil je inspiratie opdoen, dan is deze Netflix-serie een aanrader. Note: de serie kwam pas na het spel, dus wie weet heeft het spel de schrijvers wel geïnspireerd 🙂
4. Bluffen en liegen in Sheriff of Nottingham
Oké, dit is niet echt een spel waarbij je een verhaal vertelt, maar je moet wel een enorme fantasie hebben! Want je moet namelijk vooral bluffen en liegen alsof het gedrukt staat.
Per ronde is steeds een speler de sheriff. Alle andere spelers zijn marktlieden die zoveel mogelijk goederen wil verhandelen. Op zich geen probleem, maar er zijn legale en illegale goederen. Uiteraard is het voor de eindscore interessant om juist illegale goederen te verhandelen.
Ben je eerlijk of vertel je een leugentje om bestwil?
Elke ronde doet iedereen goederen in het zakje van zijn eigen kleur en legt dat voor aan de sheriff. Zij vertelt daarbij eerlijk om hoeveel goederen het gaat, maar over het type goederen mag ze liegen.
Het is vervolgens aan de sheriff om te bepalen wie de waarheid spreekt en wie niet. Als de sheriff gelijk heeft, krijgt hij geld. Als hij het verkeerd heeft ingeschat, moet hij betalen.
In de versie zoals wij die hebben geleerd is in dit spel alles toegestaan: omkopen, samenzweren en onzinverhalen ophangen. Grappig spel, vooral als je heel onschuldig kan kijken. Bekijk ook deze speluitleg eens.
Ben je benieuwd hoe je medespelers tot die verhalen komen en wat hun wereldbeeld is, probeer dan eens het spel Unusual Suspects. Daarin praat je over de (voor)oordelen die iedereen (onbewust) heeft.
* In deze blog vind je affiliate-links naar spellen. Koop je een spel via een van de links, dan krijgt Pen & Pion er een percentage van. Ik waardeer het enorm als je het werk van Pen & Pion op deze manier ondersteunt.
** Update: deze blog verscheen voor het eerst in september 2017 en is in september 2020 geactualiseerd.