Vijf snelle spellen

inspiratie

Ben je op zoek naar een snel spel met gemakkelijke spelregels dat je bijvoorbeeld even voor het eten speelt. Of aan het begin van een lange spellenavond 🙂 Hier vind je er vijf.

  • Regenwormen (999 Games, richtprijs € 10,99)

regenwormenDit spel speel je met 2 – 7 spelers. Je legt de stenen in volgorde van 21 – 36. De stenen met de hoogste getallen hebben de meeste regenwormen. Een regenworm is een overwinningspunt, dus daar ga je voor! Je wilt zoveel mogelijk punten bij elkaar dobbelen. Maar let op: er moet aan het eind altijd minimaal een regenworm (5 punten) bij je dobbelstenen zitten. En als je voor een getal kiest, moet je alle dobbelstenen pakken die die worp dat getal hebben. En je mag alle getallen maar een keer pakken. Dus als je al dobbelstenen met 5 hebt liggen, mag je die er in je volgende worp niet weer uithalen.  Dat maakt dat je goed moet nadenken voordat je verder dobbelt.

Uiteraard hebben de makers ook bedacht hoe je het je medespelers moeilijk kan maken. Zo mag je altijd de bovenste steen bij een ander weghalen als je precies dat getal bij elkaar hebt gedobbeld. Regenwormen heeft inmiddels een uitbreiding, een reisversie en er is een regenwormen junior. Meer informatie vind je op de site van de uitgever.

Koop bij bol.com

  • Take 5 (999 Games, richtprijs € 9,99)

koeienkoppenEen spel voor 2 – 10 spelers waarbij je goed moet rekenen, want het gaat steeds om het kleinste verschil. Iedere speler krijgt tien kaarten in zijn hand, op tafel liggen vier kaarten open. Op alle kaarten staan getallen van 1 – 104 (er zijn in totaal dus 104 kaarten) en op iedere kaart staan koeienkoppen. Je wilt liefst al je kaarten kwijt en als je dan toch kaarten moet pakken, dan met zo min mogelijk koeienkoppen. Als de ronde begint kies je een kaart die aansluit op een van de vier open kaarten. Je kiest je kaart en legt hem gesloten voor je neer. Als iedereen een kaart heeft gekozen, draaien jullie je kaart om. Degene met het laagste getal mag als eerste aanleggen. Het kan daarom zo maar gebeuren dat jouw planning helemaal in de war raakt en je je kaart ergens anders neer moet leggen. Op zich geen probleem, behalve als jouw kaart de zesde in de rij is. Dan moet je de hele rij pakken en krijg je dus een berg koeienkoppen die je niet wil. Dit spel wordt met elke extra speler leuker! Lees hier wat anderen ervan vinden.

Koop bij bol.com

  • Beverbende (999 Games, richtprijs € 9,99)

beverbendeVoor dit spel (2 – 6 spelers) heb je een ijzersterk geheugen nodig. Iedere speler krijgt vier kaarten die hij gedekt voor zich neerlegt. Hij mag alleen de buitenste twee kaarten zien. Alle kaarten hebben de nummers 0 tot 9. Het doel is met zo min mogelijk punten te eindigen, dus je gaat voor de nullen! Dan begint het grote ruilen. Je mag een kaart van de stapel trekken, die zelf bekijken en besluiten of je hem gebruikt of niet. Gebruik je hem dan leg je hem gedekt op tafel. De kaart neemt nu de plek van een andere kaart in en die leg je op de aflegstapel. De volgende speler mag nu kiezen of hij de kaart van de aflegstapel neemt of zelf een kaart trekt. In dit spel zitten drie speciale kaarten waarmee je ongezien kaarten met anderen mag ruilen (die is het leukst!), al je kaarten mag bekijken of extra kaarten mag trekken. Denk je dat je vier lage cijfers voor je hebt liggen dan sla je op tafel waarmee je de laatste ronde inluidt. Maar pas op! In de laatste ronde kan nog van alles gebeuren. Kijk hier voor tactische speltips.

Koop bij bol.com

  • Sushi Dice (Sit Down, richtprijs € 17,50)

sushi-diceEen spel voor 2 – 6 personen met een gekmakend belletje! Dit spel speel je steeds met twee personen, de rest is scheidsrechter en kan het spel overnemen. In het midden van de tafel staat de bel en daarnaast liggen drie open kaarten. Op iedere kaart staan sushi’s in verschillende kleuren. De bedoeling is dat je door te dobbelen met de zes stenen dezelfde sushi’s hebt als op een van de kaarten. Het kan zijn dat je voor de oranje visjes gaat of voor het groene spul of voor een bord met van alle kleuren een. Zo ben je lekker aan het dobbelen om alles bij elkaar te krijgen. Pas op: op een van de kanten van de dobbelsteen staat een zwarte vis. Dat is een bedorven sushi. Zie je dat bij je tegenstander, dan roep je heel hard: ‘Bah!’. Hij moet dan alle dobbelstenen weer oppakken en opnieuw beginnen met verzamelen. Je let dus op je eigen dobbelstenen en op die van de ander. Ben je compleet met je sushi, dan druk je op de bel en is de kaart voor jou. Je draait een nieuwe kaart en het spel begint opnieuw. Iedereen die niet dobbelt let goed op. Zodra er namelijk bij beide spelers een bedorven visje ligt, mogen zij: ‘Maté!’ roepen en gaat de beurt naar hen. Kijk hier voor een razendsnel Duits-Engels filmpje.

  • Vlotte geesten (999 Games, richtprijs € 13,99)

vlotte-geesten-spelBij dit spel voor 2 – 8 spelers moet je niet alleen snel denken, maar ook snel grijpen. Op tafel staan vijf voorwerpen. Die moet je met de kleur goed in je hoofd prenten (dus: rode stoel, grijze muis etc.). Dan draai je een kaart om van de stapel. Staat daar een voorwerp op dat op tafel staat, dan grijp je dat zo snel mogelijk en is de kaart van jou. Er zitten echter ook heel veel kaarten in het spel waarbij kleur en voorwerp door elkaar staan. En dan wordt het moeilijk. Want dan moet je namelijk het voorwerp pakken dat NIET op de kaart staat. Bijvoorbeeld een groen spook en een blauwe muis. Dan staat alleen de rode stoel niet op de kaart. Snel denken en snel grijpen! Dan is de kaart voor jou. Doe je het verkeerd dan moet je een kaart inleveren. Wie aan het eind de meeste kaarten heeft, is de winnaar. Volgens deze recensie is het een spel voor echt alle leeftijden en daar zijn wij het mee eens.

Koop bij bol.com

Dit artikel delen: