Vijf spellen die leuk zijn voor twee…. (of meer)

Zoek je een spel dat leuk is voor twee personen, hier vind je er vijf die je met z’n tweeën kan spelen. En soms ook met meer!

  • Mr Jack (Hurrican, richtprijs € 30)

mr-jackDit is een spel voor 2 personen waarin de een in de huid van Sherlock Holmes kruipt en de ander in die van Jack the Ripper. Het spel heeft wel iets weg van dammen, maar dan met een leuker speelveld en totaal andere speelstukken. Op de speelstukken staan acht personen en Jack heeft de identiteit van een van hen aangenomen. Om de beurt mogen de spelers een stuk verplaatsen. Aan het eind van een ronde geeft Jack aan of hij in het licht van een lantaarn staat of niet. Op deze manier kan Sherlock stuk voor stuk verdachten uitsluiten. Maar Jack speelt het spel natuurlijk ook slim en probeert er juist voor te zorgen dat er zoveel mogelijk verdachten in het spel blijven. Iedere ronde wordt het moeilijker voor Sherlock omdat er steeds een lantaarnpaal uitvalt. Het wordt dus steeds donkerder in Whitechapel en na acht rondes is het spel afgelopen. Dit spel vraagt tactiek en logisch nadenken. In deze recensie noemen ze het spel een van de beste spellen voor twee personen. Reden om het uit te proberen, toch?!

  • Splendor (Space Cowboys/AsmOdee, richtprijs € 29,95)

splendorIn dit spel (voor 2 – 4 spelers) laat je diamant, onyx en saffier door je handen gaan. Je bent een handelaar in de Renaissance die handelt in edelstenen. De buitenkant van de doos ziet er wat donker uit, maar de fiches zijn kleurig en stellen de verschillende edelstenen voor. Het gele fiches staat voor (gewoon) goud en is de joker in het spel. De regels van het spel zijn makkelijk. Er liggen drie stapels kaarten en daarnaast ligt steeds een rij van vier kaarten open. Als iemand een kaart koopt, wordt de rij weer aangevuld tot vier. Met de fiches kan je kaarten kopen. Op de kaarten staan edelstenen en soms punten. De edelstenen kun je weer gebruiken om andere kaarten te kopen. Uiteindelijk gaat het natuurlijk om de punten. De kaarten van level 1 (groen) kosten het minst, maar leveren ook geen punten op. Je hebt ze nodig om later een grotere slag te slaan. Als je een bepaalde combinatie van edelstenen op je kaarten hebt, krijg je adellijk bezoek. Van de adel zijn maar een beperkt aantal kaarten (het aantal spelers + 1), dus daar moet je snel voor zijn. Het leuke bij dit spel is dat het vaak een nek-aan-nekrace is en tot het laatste moment spannend wie het gaat winnen. Deze recensie noemt het treffend een perfect spel voor families en voor verwende veelspelers.

  • Jambo (White Goblin Games, richtprijs € 16,95)

jamboEen enorm leuk handelsspel voor 2 personen. In dit spel gaat het uiteindelijk allemaal om goud. Maar goud moet je verdienen door te handelen in goederen. En die goederen krijg je weer door mensen, dieren en voorwerpen slim in te zetten. Iedere speler krijgt aan het begin een kaart met een grote marktkraam, daarop is ruimte voor zes goederen. Daarnaast krijgt hij vijf kaarten in zijn hand. In je beurt mag je vijf acties uitvoeren: een (of meer) kaarten trekken en kaarten spelen. Hoe je dat verdeelt, mag je zelf weten. Je mag bijvoorbeeld vijf keer een kaart trekken en geen acties uitvoeren. Overigens mag je maar een van die kaarten houden, dus wel een beetje zonde van je beurt. Maar soms kan je niet anders. Met goud koop je de goederen van een goederenkaart en legt die in je marktkraam. Die goederen ga je namelijk ook weer verkopen om nog meer goud terug te krijgen. Het is dus zoeken naar gunstige investeringen! Iedere speler mag drie voorwerpen voor zich neerleggen. Met een voorwerp mag je een speciale actie uitvoeren, bijvoorbeeld twee kaarten pakken in plaats van een. Ook de mensen en dieren zorgen voor speciale acties. Zo kan je een olifant loslaten waardoor jij en je tegenstander alle goederen op een hoop moeten gooien om opnieuw te verdelen. Bij dit spel moet je scherp zijn, ook als je tegenstander aan de beurt is. Een aanrader! Bekijk hier een uitgebreide speluitleg.

  • Lost Cities (Kosmos/999 Games, richtprijs € 19,99)

lost-citiesDit is een spel voor 2 personen waarbij je een avonturier bent die een expeditie wil starten naar een verdwenen stad. Er zijn vijf expedities die ieder worden opgebouwd uit negen kaarten. De kaarten hebben de waardes 2 tot 10. Mooi is dat je de expedities ook ziet groeien in de tekeningen op de kaarten. De regels zijn eenvoudig: elke speler krijgt acht kaarten. In het midden ligt het bord waaraan de expedities worden opgebouwd. Per beurt mag je óf een kaart voor je expeditie neerleggen óf een kaart afleggen. Daarna vul je de kaarten in je hand weer aan tot acht. Het zou natuurlijk te makkelijk zijn als je zomaar elke expeditie kan beginnen. Regel is daarom dat je expeditie minimaal 20 punten moet opbrengen, anders krijg je minpunten. Als je nog niet aan je expeditie wilt bouwen, mag je dus ook een kaart afleggen. Die leg je open op het spelbord bij de kleur van je expeditie. In de volgende ronde mag je tegenspeler zijn hand aanvullen met een kaart van de stapel of een kaart van het spelbord. Let dus goed op wat je weglegt! Het spel is afgelopen zodra de trekstapel op is. Dus het is ook een race tegen de klok. Een leuk, snel en mooi spel. Lees ook eens deze recensie.

  • Elevenses (Grail Games, richtprijs € 18,99 )

Wie bedenkt er nou een spel rond een Engels thee-feestje!? Deze uitgever dus. Grappig detail is dat de handleiding in de zij-vorm is geschreven. In dit spel voor 2 – 4 personen gaat het erom wie de beste ’tea’ serveert. Ieder speelt met zijn eigen kaarten die herkenbaar zijn aan de kleur op de achterkant. Je legt acht kaarten gesloten voor je neer en hebt er drie in je hand. Vervolgens mag je per beurt óf twee kaarten (gesloten) wisselen óf een kaart omdraaien. Als je een kaart omdraait dan heb je hem gespeeld en krijg je aan het eind het aantal theelepeltjes op de kaart als overwinningspunten. Maar je moet ook direct de actie spelen die op de kaart staat. Dat kan bijvoorbeeld zijn dat je een kaart bij de ander mag pakken of dat je een kaart bij de ander mag omdraaien (sluiten). Als je dit spel met twee personen speelt  is het doorgeven iets minder spannend dan bij meerdere personen.  elevensesAan het eind van een ronde telt iedereen de theelepeltjes op zijn omgedraaide kaarten. Degene met de meeste theelepeltjes krijgt een suikerklontje. Je speelt net zo lang tot een van de spelers vijf suikerklontjes heeft. Als je toe bent aan extra uitdaging zijn er opdrachtkaarten. Je krijgt dan een gast op visite die een speciale tea wenst. Kijk maar eens naar dit filmpje van de makers van het spel.

 

 

 

 

– Deze review publiceerde ik eerder op www.Dobbelix.nl –

Dit artikel delen: