Vijf spellen voor de hele familie

inspiratie

Wat denk je van vijf spellen voor de hele familie.

  • Machi Koro (White Goblin Games, richtprijs € 16,99)

machi-koroBij dit snelle spel voor 2 -4 personen is iedereen bij iedere beurt betrokken, want de dobbelsteen kan je geld opleveren. Iedereen begint met vier gesloten kaarten van bezienswaardigheden en met twee open gebouwkaarten. Je doel is alle bezienswaardigheden open te leggen, want dan heb je gewonnen. Dat kost je natuurlijk geld en dat geld verdien je met je gebouwen. Er zijn vier kleuren gebouwen: blauw, groen, rood en paars. Op ieder gebouw staat een getal. Heb je een blauw gebouw, dan krijg je daar geld voor zodra dat getal wordt gegooid. Oók als iemand anders dat doet! Een getal van een blauw gebouw zorgt dus voor algemeen gejuich aan tafel. Dit in tegenstelling tot een rode kaart: daarvoor krijg je munten zodra je tegenstander het getal gooit. En dan zijn er nog de groene kaarten die alleen jou geld opleveren en de paarse kaarten die je in kan zetten voor speciale acties. Je bouwt aan je eigen stad en tegelijkertijd hou je de andere spelers in de gaten. Er zijn verschillende uitbreidingen, maar wij vinden het basisspel eigenlijk het leukst. Bekijk ook eens dit filmpje met uitleg op de site van de uitgever.

    Koop bij bol.com

  • Creationary (Lego, richtprijs € 29,99)

Een heel ander type spel is dit spel voor  2 – 8 personen van de bouwers van Lego. De doos bevat een groot aantal legostenen en instructiekaartjes. Allereerst mag je je eigen dobbelsteen in elkaar zetten. Dat is gelukkig niet zo moeilijk, je hoeft alleen een paar plaatsjes tegen ene kubus aan te zetten. Vervolgens ga je spelen. Op de kaartjes staan aan de achterkant een, twee of drie vraagtekens creationaryom de moeilijkheidsgraad aan te geven. Ga je voor makkelijk, dan kies je een vraagteken. Op het kaartje staan met vier kleuren vier categorieën aangegeven. Door de dobbelsteen te rollen kies je een categorie. Niemand mag het kaartje zien! Want jij gaat namelijk bouwen wat er op het kaartje staat. En dat is nogal uitdagend. Sommige opdrachten zijn heel concreet: een auto, een huis. Maar soms wordt het erg moeilijk: de woestijn, het heelal. Het is aan je medespelers om het te raden. Een avondlang met elkaar legoën wordt op zo’n manier heel gezellig. Hier zie je dat het ook een uitdaging is om met een beperkt aantal steentjes te werken.

  • De lampionnen van Lanzhou (White Goblin Games, richtprijs € 19,95)

In dit spel voor 2 – 4 spelers leg je tegels met lampionnen aan waardoor er een mooi mozaïek ontstaat. Door je tegels strategisch neer te leggen, krijg je extra tegels en kan je opdrachten voltooien. Wie de meeste punten heeft, wint het spel. Als je dit spel met je kleine neefje en nichtje speelt, kan je er ook nog voor kiezen om gewoon een mooie kleurige puzzel te maken. Ga je wel voor het echte spel, lees dan deze uitgebreide review.

lampionnen-op-tafel

Koop bij bol.com

  • Mystery of the Abbey (Days of Wonder, richtprijs € 41,99)

mystery-of-the-abbeyIn de abdij van de Tempeliers is een van de broeders vermoord. Met 3 – 6 spelers ga je op zoek naar de moordenaar. Iedere speler krijgt daarvoor een pion en overzichtskaart van alle 24 broeders die verdacht zijn. De broeders zijn van verschillende ordes en hebben verder een aantal kenmerken waarop je ze kunt groeperen: functie, wel of geen baard, dik of dun, groot of klein enzovoort. Elke ronde begint in de kapel en aan het eind van elke ronde luidt een van de spelers het belletje om weer te verzamelen in de kapel. Per beurt kan je een of twee stappen zetten en zo de abdij verkennen. Elke ruimte heeft zijn extraatjes, zoals de bibliotheek waar je een extra actiekaart mag trekken. Als je in een ruimte komt waarin al een andere speler staat, dan mag je die ondervragen. Maar pas op: je tegenstander mag voor de ‘vow of silence’ kiezen en je dus alleen maar glazig aanstaren en ‘ssssst’ zeggen. Regelmatig komen er kaarten in het spel waardoor je een extra actie mag doen of een opdracht krijgt. Zo kan het voorkomen dat alle spelers een ronde lang moeten ‘chanten’. Probeer dat maar eens serieus vol te houden! Een vermakelijk spel waar je zeker wel een uurtje mee zoet bent. Het spel heeft een eigen site met uitleg en informatie.

  • Weerwolven van Wakkerdam (999 Games, richtprijs vanaf € 10,99)

Voor dit spel zijn uitbreidingssets beschikbaar tot 64 personen. Je kan dus iedereen in de straat uitnodigen. Onder pubers is dit spel populair, maar ook bij heel veel andere leeftijdscategorieën. Een persoon neemt de rol van spelleider op zich, de rest doet mee als speler. Vooraf krijgt iedereen een kaartje waar zijn karakter op staat. Het kan zijn dat je een onschuldige inwoner bent van het dorpje Wakkerdam. Het kan ook zijn dat je de burgemeester bent of de plaatselijke heks. Of ben je misschien het weerwolvennieuwsgierige meisje? Uitgezonderd de gewone burger, heeft ieder karakter zijn extraatjes. Wat overeenkomt is dat iedereen vreest voor de weerwolven. Want ook die staan op een aantal kaartjes. ’s Nachts gaat iedereen slapen. Alle deelnemers doen hun ogen dicht. De spelleider roept dan de weerwolven op hun ogen te openen. Zij beslissen samen (sssst… niet praten!) wie zij die nacht verslinden. De weerwolven doen hun ogen dicht en de spelleider roept nu een voor een de andere karakters op om hun ding te doen. Als het weer dag wordt, doet iedereen de ogen open. Behalve degene die door de weerwolven is opgegeten. Maar wie zijn dan die weerwolven? Iedereen in de groep mag nu stemmen. In deze stemronde kan je alle familiefrustraties van het hele jaar gooien en iemand zo verdacht maken als je wilt. Degene met de meeste stemmen ligt uit het spel, want die wordt door de dorpsbewoners gelyncht. Maar is dat de goede….of is er toch per ongeluk een onschuldige burger het dorp uitgegooid? Zo ga je verschillende rondes door en is het de vraag wie overleven: de weerwolven of de burgers. Kan je niet voldoende mensen vinden om met je mee te doen, dan sluit je je gewoon online aan bij de burgers van Wakkerdam.

Koop bij bol.com

Dit artikel delen: