Doet jouw kind ook graag proefjes?

Proefjes met zeepsop, kleurstof, ballonnen…. Mijn zoon vindt het allemaal cool. Als er maar iets bruist, ontploft of van vorm of kleur verandert. En hij is niet de enige, want alle kinderen in zijn groep 7 kijken ademloos als er iemand van Mad Science proeven komt doen.

Thuis wil mijn zoon dan ook direct aan de slag met olie en afwasmiddel. Gevolg is dat de keuken/badkamer aan het eind van de middag een nat slagveld is dat ík op mag ruimen. Proefjes zijn leuk, maar geven zoveel rotzooi…

Uitgever White Goblin Games heeft gelukkig twee spellen in het assortiment waarbij de proefjes veilig en droog zijn: Dr. Eureka en Dr. Microbe. In beide spellen voelen kinderen zich een wetenschapper zonder dat ze iets hoeven te laten ontploffen.

Ik kreeg de spellen van White Goblin Games voor de themadoos wereldoriëntatie (en STEM) die je van mij kunt lenen als je je wilt oriënteren op het gebruik van spellen in de les.

Alhoewel puzzelen en motoriek in deze spellen voorop staan, vind ik het perfecte spellen om kinderen toch al een beetje van onderzoek en wetenschap te laten proeven: de tekeningen op de dozen ademt laboratorium. In het spel ben je bezig met (reageer)buisjes, petrischaaltje en pincetten.

Priegelen met kleine deeltjes

De eerste dokter is Dr. Microbe. In dit spel moet je onderzoeksopdrachten voltooien door microben in petrischaaltjes te plaatsen. Hoe veel meer wetenschap wil je hebben?!

In het midden van de tafel komt de grote schaal met alle microben. Alle spelers krijgen een petrischaal en een pincet. Een opdrachtenkaart wordt omgedraaid en alle spelers pakken nu met hun pincet de microben uit de grote schaal en leggen die in precies dezelfde volgorde in hun petribakje. Hier komt de fijne motoriek om de hoek kijken 😉

Pas op! Het is moeilijker dan je denkt! Er blijft namelijk altijd 1 vakje open. Je moet zelf bedenken welke microbe daar hoort. Twee microben hebben dezelfde kleur, maar een verschillende vorm.

Maak het moeilijker met bacteriën en het virus

Dr. Microbe is echt een puzzelspelletje, want er is namelijk ook nog een bacterie in het spel. Die komt in het grote vakje van het petrischaaltje te liggen. Konden de microben nog dezelfde kleur hebben, de bacterie heeft dat niet en moet aan twee eisen voldoen: altijd een andere vorm én een andere kleur dan de drie microben. Braintraining!

Er is ook nog een virus in het spel. Dit is een variant die je kan gebruiken om het spel moeilijker te maken. Het virus geef je namelijk aan elkaar door. Als het in jouw petrischaaltje ligt, is er geen plek meer voor microben en kan je de opdracht dus niet vervullen. Pak het snel met je pincet en leg het bij iemand anders.

Kleuren husselen in Dr. Eureka

Dr. Eureka is iets makkelijker, omdat de spelers de opdrachten van de opdrachtkaartje moeten uitvoeren. Ze hoeven zelf geen gaten te vullen zoals bij Dr. Microbe. Wél moet je heel goed logisch nadenken over de volgorde waarin je de balletjes verplaatst. En is ook hier een goede motoriek belangrijk.

Iedere speler begint met 3 buisjes met in ieder buisje 2 balletjes van dezelfde kleur. In het midden van de tafel liggen de opdrachtenkaarten. Als de eerste kaart wordt omgedraaid, probeert iedereen zo snel mogelijk aan deze opdracht te voldoen.

Maar….. je mag de balletjes niet met je handen aanraken! En je mag de balletjes ook niet eerst even op tafel gooien en daarna oppakken. Alles moet dus van buisje naar buisje. Alsof je in een echt laboratorium staat!

De speler die als eerste de buisjes op de juiste manier heeft gevuld én ze in dezelfde volgorde heeft gezet als op het kaartje, roept: Eureka!

Is het buisje verkeerd gevuld? Heb je de balletjes met je handen aangeraakt of is er een balletje gevallen? Oeps, dan mag je deze ronde niet meer meedoen. Een echte onderzoeker is snel én secuur!

Taal speelt geen rol, iedereen kan aanschuiven

Bij Dr. Eureka en Dr. Microbe hoef je geen kaartjes te lezen en niet op getallen te letten. Het enige wat je moet doen is de juiste kleur (en vorm) op de juiste plek krijgen. Daarmee zijn Dr. Eureka en Dr. Microbe ideale spellen voor het hele gezin. Let bij kleinere kinderen wel op dat ze de kleine onderdeeltjes niet in hun mond stoppen!

Raak je die onderdeeltjes dan niet kwijt?

Ouders en leerkrachten halen nog wel eens hun wenkbrauwen op bij deze spellen, omdat er zoveel kleine onderdeeltjes in zitten. Dat klopt. Maar ook daar kunnen kinderen heel erg goed mee omgaan. Ik neem Dr. Eureka en Dr. Microbe altijd mee naar spellenochtenden op school en krijg de dozen altijd weer compleet terug. Bij het spelen van spellen hoort ook materiaalverzorging.  

En mocht je nou een onderdeel van een spel kwijt zijn, dan kan je die vaak bij de uitgever nog bijbestellen. Er zijn ook websites die spelonderdelen verkopen.

Dr. Microbe en Dr. Eureka zijn ideaal om ‘wetenschappertje’ te spelen

Hebben kinderen de smaak te pakken gekregen en willen ze er meer van weten, ga dan een elektrisch circuit knutselen of laat ze zien hoe wetenschappers er echt uitzien.

Nieuwsgierig naar Dr. Eureka en Dr. Microbe?

Algemene informatie over de spellen:

Dr. Microbe

  • aantal spelers: 2 – 4 (maar wie houdt je tegen om in je eentje te puzzelen?)
  • tijd: 15 minuten
  • leeftijd: 8+ dit heeft te maken met de fijne motoriek die je nodig hebt om de microben op te pakken én met de complexiteit van de puzzels. Maak je het eenvoudiger dan kunnen ook jongere kinderen het spelen. Speel je het met jongere kinderen, pas dan op voor de kleine onderdeeltjes!
  • uitgever:  White Goblin Games
  • prijs: rond de € 17, maar kijk ook even op de site van de uitgever zelf want daar is het spel op dit moment goedkoop te krijgen.
  • snelregels zijn er nog niet, maar hou de pagina in de gaten. 

Dr. Eureka

  • aantal spelers: 2 – 4 (maar waarom zou je niet in je eentje puzzelen?!) 
  •  tijd: 15 minuten staat op de doos, maar probeer het eens met 1 hand of verzamel 10 kaartjes. Dan doe je er waarschijnlijk langer over. 
  • leeftijd: vanaf 6 jaar. Speel je het met jongere kinderen, pas dan op voor de kleine onderdeeltjes!
  • uitgever: White Goblin Games
  • prijs: rond de € 28 
  • snelregels zijn er nog niet, maar hou de pagina in de gaten. 

In deze blog vind je affiliate-links naar spellen. Koop je een spel via een van de links, dan krijgt Pen & Pion er een percentage van. Ik waardeer het enorm als je het werk van Pen & Pion op deze manier ondersteunt.

Dit artikel delen: