Landelijke lancering Paco Ŝako

leren met spellen

Wat gaaf dat een spel ontstaat uit een ideologie! Bedenker Felix Albers maakte Paco Ŝako waarin niet het verslaan van je tegenstander centraal staat, maar het meebewegen met elkaar een centrale rol speelt.

Paco Ŝako doet in eerste instantie denken aan schaak. Logisch, want je speelt het op een schaakbord en ook alle schaakstukken zijn aanwezig. Er is een verschil: de schaakstukken lijken gehalveerd.

Dat klopt. Daardoor kunnen stukken fuseren tot een geheel. Het idee van Paco Ŝako is dat je de tegenstander niet slaat, maar dat je als gezamenlijk stuk beweegt. Dat kan tot verrassende stappen leiden: de witte loper maakt opeens een paardensprong.

Daardoor is het een stuk lastiger vooruit te denken welke stappen je gaat nemen. Je bent namelijk ook afhankelijk van je mede/tegenspeler.

Door deze constructie verdwijnen stukken niet meer van het bord en verdwijnt ook de stukwinst en de tussentijdse overwinningen. Volgens bedenker Felix nodigt het spel daarom uit tot vrijuit spelen en zelfs assertief te spelen. Terughoudendheid en voorzichtigheid bij een zet zijn niet meer nodig.

De charme van het spel zit voor een groot deel in het bedenken van mooie combinaties waardoor jouw speelstuk van het ene naar het andere stuk van de tegenstander kan springen. Daarmee stimuleert dit spel naast strategisch ook creatief denken. Meer uitleg en speltips vind je op de site van Paco Ŝako.

Vreedzame school

Felix zegt: ‘Een goede Paco Ŝako-speler is niet perse degene die de meeste potten wint. De winnaar is eigenlijk degene die het mooiste spel heeft gespeeld’.

Paco Ŝako wil de vreedzame tegenhanger van schaken zijn, waarin dialoog en samen bewegen een centrale rol spelen. Een interessant spel om in te zetten bij scholen die bewust werken aan vreedzaamheid.

Met dat doel voor ogen organiseerde het Paco Ŝako-team op zaterdag 18 mei een paneldiscussie over spellen, Paco Ŝako en vreedzaamheid. Vanuit Pen & Pion had ik zitting in het panel (zie je me daar rechtsboven op die hoge kruk). Ik ben het ermee eens dat spellen kunnen bijdragen aan vreedzaamheid. Ik vind:

Spellen kunnen bijdragen aan de wereldvrede. Zeker als we nieuwsgierig zijn naar het spel en onze medespelers.

Wil je Paco Ŝako een keer op school spelen, neem dan contact met me op voor een spellenochtend/-middag bij jou op school.

Dit artikel delen: