Dit spel ligt al wat langer in de winkels, maar voor mij is het een nieuw spel; nog niet eerder gezien of gespeeld. Een spel maken rondom het verzamelen en bereiden van paddenstoelen vond ik erg origineel. Bovendien kreeg ik er trek van en dus nu zat het snel in mijn boodschappenmandje.

Voor een leuke prijs heb je een spel met speelkaarten waar gewoon kleine schilderijtjes op staan. Prachtig vormgegeven! Het gaat er in dit spel om de lekkerste gerechten te maken van de paddenstoelen die je in het bos plukt. Daarvoor loop je in het bos, maar je kan ook een tak gebruiken om iets verder in het bos paddenstoelen los te sjorren.

Je speelt dit spel met twee personen. Er zit een uitgebreide handleiding in Duits en Engels bij. De spelregels zijn niet zo ingewikkeld en daardoor is het een spel om vaak te pakken.

Hoe ziet het spel eruit?

Het spel bestaat uit een set kaarten die verdeeld zijn in drie groepen: de ‘boskaarten’, de ‘nachtkaarten’ en de extra kaarten. De boskaarten bevatten verschillende paddenstoelen, kaarten met boter, met cider en een pan. Ook zitten er in deze set kaarten met een maan erop. Dan zijn er acht nachtkaarten waarop ook paddenstoelen staan, maar dan in het donker. Ten slotte zijn er de extra kaarten: de stokken om verre paddenstoelen te pakken, een paar schoenen en zes overzichtskaarten.

Op elke kaart staat een getal dat aangeeft hoeveel er van die soort in het spel zitten. Er zijn bijvoorbeeld vijf shiitakes en drie morellen. De morellen zijn dus schaars en leveren daarom ook meer op als je er een gerecht van maakt. Op de kaarten staat links en rechts wat een paddenstoel opbrengt (bij het symbool met het pannetje). Ook staat er hoeveel stokken je met de paddenstoelen kan kopen, maar daarover later meer.

Iedere speler krijgt een kaart met een koekenpan. Daarna maak je links drie stapels: een met de stokken, een met de nachtkaarten en een trekstapel met alle boskaarten. Tussen de spelers in leg je acht kaarten open: dit is het bos. Vlakbij de trekstapel is het donkere bos waar je niet zomaar komt, helemaal aan de andere kant is het bos waar je nu loopt. Aan die kant leg je de kaart met de voeten. Er liggen altijd twee kaarten bij de voeten. Helemaal rechts zorg je voor ruimte voor een afvalstapel .

Hoe speel je het?

Altijd leuk: degene die als laatste paddenstoelen heeft gegeten, mag beginnen. Iedere speler krijgt drie overzichtskaarten, een pan (die je open voor je mag leggen) en drie handkaarten. Als je in je hand een kaart met een mandje hebt, dan heb je geluk. Je mag hem voor je neerleggen en met iedere mand die voor je ligt, mag je twee kaarten meer in je hand houden. Heb je een maankaart dan heb je ook mazzel. Je mag de maankaart afleggen en een kaart van de nachtstapel trekken. Hierop staan dezelfde paddenstoelen als je op de boskaarten vindt, alleen geldt deze kaart voor twee. Voor je handlimiet geldt hij gelukkig als een. Tot slot kan je ook nog een giftige paddenstoel in je hand hebben, dat is de vliegenzwam (fly agaric, je herkent hem vanzelf aan de doodshoofden in rood links en rechts op de kaart). Heb je de vliegenzwam dan heb je pech: je legt de kaart af en mag geen nieuwe pakken.

Iedere beurt voer je een actie uit, je kiest daarbij uit:

  1. Een paddenstoel uit het bos plukken. Je neemt dan een van de kaarten die bij de voeten ligt. Als je takken tot je beschikking hebt, mag je verder in de rij pakken: een tak voor een kaart verder.
  2. Alle kaarten van de afvalstapel nemen.
  3. Drie of meer kaarten van een en dezelfde paddenstoel gebruiken om een gerecht te koken. Heb je vier kaarten dan kan je boter toevoegen voor extra punten. Heb je vijf dezelfde kaarten dan mag je een kaart met cider toevoegen. Wil je zowel boter als cider toevoegen, dan heb je negen dezelfde kaarten nodig.
  4. Twee of meer van een en dezelfde paddenstoel verkopen voor een of meerdere stokken.
  5. Een koekenpan voor je neerleggen.

Kies je ervoor om de afvalstapel te pakken (optie 2), hou er dan rekening mee dat je een handlimiet hebt van acht kaarten. Als er ook een vliegenzwam op de stapel ligt, leg je die af en moet je direct je handkaarten terugbrengen tot vier. Mocht je een mandje voor je hebben liggen, dan breng je je handkaarten terug tot zes et cetera. Kies je ervoor een stok te kopen (optie 4) dan lever je twee op meer gelijke kaarten paddenstoelkaarten in. Op de kaarten staat links- en rechtsboven hoeveel takken je krijgt.

Ter afsluiting van de je beurt leg je de rechter kaart op de ‘afvalstapel’. Hier mogen maar vier kaarten op liggen. Leg je er een vijfde neer, dan gaan de onderste vier op de aflegstapel en is jouw vijfde kaart het begin van een nieuwe stapel. Je schuift vervolgens de rij kaarten door, zodat er weer twee kaarten bij de voeten liggen en zes daarnaast en de volgende speler is aan de beurt. Het spel is afgelopen zodra je de laatste kaart uit het bos haalt.

Wat is het effect op de spelers?

Wat is dit een gaaf spel! Omdat je iedere beurt maar een actie mag uitvoeren, moet je erg goed over je strategie nadenken. Ook verandert de rij constant, omdat hij bij iedere speler een of twee kaarten doorschuift. Let goed op hoeveel er van iedere kaart zijn! Ik had daar het eerste potje niet goed op gelet en zat dus maar op mandjes te wachten. Die kwamen niet meer, want die lagen al bij mijn tegenspeler. Hij kon dus ook enorm veel kaarten op hand houden en ik mocht er met mijn ene mandje maar tien! Het spel heeft weinig ruimte nodig en is snel opgebouwd. Echt een spel om in te pakken en mee te nemen op vakantie. 

Ook voor kinderen?

De uitgever geeft 10 + als adviesleeftijd. Omdat het veel vooruit plannen is, denk ik dat dat wel klopt. Maar dat is natuurlijk ook een vaardigheid om te trainen, dus waarom niet met een beetje hulp toch uitproberen. Kinderen leren met dit spel zeker de verschillende paddenstoelen kennen en zullen het ook leuk vinden om een gerecht te maken.

 Eindoordeel

Het spel ziet er prachtig uit. Het is eenvoudig op te bouwen en eenvoudig te spelen. Omdat het een strategiespel is, wil je het regelmatig spelen om nieuwe tactieken uit te proberen. En verder is het de kunst om de latijnse namen uit je hoofd te leren. Zo ver zijn wij nog niet 🙂

Algemene informatie

  • 2 personen
  • 20 – 40 minuten
  • 10+
  • Pegasus-Spiele
  • richtprijs € 13,95

– Deze review publiceerde ik eerder op www.Dobbelix.nl –