Natuurlijk staan er dit jaar met de feestdagen allerlei spellen op tafel! Ik geef je spelinspiratie. Voor spellen die niet alleen leuk zijn met kerst of pasen, maar die je ook in het weekend makkelijk op tafel zet.
Waarom Yamataï?
Ik ben een groot fan van spellen die én mooi zijn én een goeie uitdaging bieden. Zoals Viticulture en Odin waarover ik eerder schreef. Yamataï is er ook zo een.
Het spelbord is een archipel waar spelers met hun vloot doorheen varen om cultuurfiches te verzamelen en gebouwen te plaatsen.
Keuzes maken
Zoals elk complexer bordspel stelt ook Yamataï je elke ronde weer voor keuzes. Dat begint al bij de eerste stap waarin je een vloot moet kiezen. De vloot geeft je voordeeltjes, maar bepaalt ook welke startplaats je hebt in de volgende ronde. Je begrijpt: hoe beter de voordeeltjes, hoe later je de volgende ronde start.
Vervolgens plaats je boten op het bord. Sluit je daarbij aan op boten die er al lagen, dan moet je eerste boot dezelfde kleur hebben als de boot waarop je aansluit. Dat bepaalt dus nogal waar je je route kunt neerleggen.
Heb je je boten geplaatst dan maak je de keuze of je voor de cultuurfiches gaat of voor de gebouwen. Cultuurfiches leveren je leuke extraatjes op, gebouwen zorgen voor overwinningspunten en geld. Allebei interessant.
Elke fase van het spel stelt je dus voor keuzes, keuzes en nog eens keuzes. Yamataï is dan ook echt een spel om vaker te spelen. Elke keer leer je de kaarten beter kennen en kun je weer nieuwe tactieken oefenen.
Dynamisch spelbord met losse kaarten
Yamataï wordt nooit saai, omdat het een dynamisch spelbord heeft. Hoewel de eilanden vastliggen, leg je de cultuurfiches random op het bord neer. Ook de kaarten voor de vloot schud je en liggen daarom elke keer in een andere combinatie en volgorde.
Met twee dezelfde of drie verschillende cultuurfiches kan je architecten inroepen voor extra hulp. Ook de architecten worden geschud en random neergelegd bovenaan het spelbord.
Architecten die in een ronde niet zijn gekozen, krijgen een extra geldstuk. Daarmee worden ze aantrekkelijker, maar leveren ze je ook echt iets op? Zodra een architect is gekozen, wordt het gat dat hij/zij achterlaat opgevuld met een nieuwe architect van de stapel.
Tot slot zitten er heel veel kaartjes in het spel die je nodig hebt om een huis of tempel te kunnen bouwen. Ook deze kaartjes schud je en per ronde liggen er vijf kaarten open waaruit je kunt kiezen.
Omdat je reis van al die willekeurige onderdelen afhankelijk is, is Yamataï elke keer weer een uitdagende puzzel.
Zoek je inspiratie voor andere originele spellen? Kijk dan hier voor inspiratie van A – Z.
Algemene informatie over Yamataï:
- aantal spelers: 2 – 4 spelers.
- tijd: 40 – 80 minuten, hou zeker de eerste keer rekening met meer 80 dan 40 minuten.
- vanaf: 13+ in verband met de complexiteit van het spel, kinderen die vaker spellen spelen, kunnen het wel al jonger aan. Mechanieken uit andere spellen, komen ook in Yamataï voor. Het spel is taalonafhankelijk.
- prijs: € 43,95
Dit artikel bevat affiliate-links.